Nova europska glazbena platforma – SHAPE

     Europske platforme, novi oblik potpore u okviru programa EU Kreativna Europa, potiču promociju mladih talenata kao i izvođenje njihovih djela diljem Europe. Pokretanje nove europske platforme pod nazivom SHAPE koja kao trogodišnja inicijativa okuplja 16 europskih neprofitnih organizacija međunarodne mreže ICAS (International Cities of Advanced Sound) dogodit će se 29. siječnja 2015. godine u Berlinu.
     Cilj platforme je pružanje potpore u vidu promocije i razmjene inovativnih glazbenika i interdisciplinarnih umjetnika zainteresiranih za rad sa zvukom. Kroz SHAPE platformu se želi prikazati različitost osobitih zvukova iz svih dijelova Europe, organizirati za publiku i profesionalce zanimljiva predavanja, razgovore i radionice na različite teme iz područja zvuka i izvedbe.
 
      Svake godine će članovi platforme izabrati 48 glazbenika koji će sudjelovati u izvedbama, rezidencijama, radionicama i razgovorima u sklopu festivala i posebnih događaja. U fokusu platforme će biti koncerti i izložbe umjetnika te obrazovne aktivnosti usmjerene prema široj publici, umjetnicima i kulturnim djelatnicima. Iako je platforma već započela s radom 1. prosinca 2014. g., događaj koji će obilježiti službeni početak održat će se u sklopu berlinskog festivala CTM Festival for Adventurous Music and Art 2015 u četvrtak 29. siječnja 2015. g. u 16 sati.
     Prezentacije nekoliko članova platforme i umjetnika poput berlinskog post-techno producenta Keteva i rumunjskog DJ-a i producenta Borusiadea će dati uvid u glazbene projekte i druge aktivnosti planirane za ovu godinu. Svi zainteresirani umjetnici, profesionalci i ostala publika pozvani su da dođu i upoznaju se s koordinatorima projekta i samim glazbenicima.
 
SHAPE uključuje sljedeće organizacije:
Arcadi / Némo – Pariz, Francuska
CTM Festival / DISK e.V. – Berlin, Njemačka
Cynetart Festival / TMA Hellerau e.V. – Dresden, Njemačka
Festival Maintenant / Association Electroni[K] – Rennes, Francuska
Insomnia Festival / Association – Tromso, Norveška
Les siestes électroniques / Association Rotation – Toulouse, Francuska
Meet Factory – Prag, Češka
MoTA – Museum for Transitory Art – Ljubljana, Slovenija
musikprotokoll / ORF im Steirischen Herbst – Graz, Austrija
RIAM Festival / Technè – Marseilles, Francuska
Rokolectiv Festival / Association – Bukurešt, Rumunjska
Schiev Festival / Black Drop Productions – Bruxelles, Belgija
Skaņu Mežs Festival / Association – Riga, Latvija
TodaysArt Festival / The Generator Foundation – Hag, Nizozemska
UH Festival / Ultrasound Foundation – Budimpešta, Mađarska
Unsound Festival / Fundacja Tone – Krakov, Poljska