Objavljeno izvješće o prvoj fazi izbora hrvatskih gradova za EPK (1.7.2015.)

Slika T H U M BO V I/eu zastavica1.jpg

Prema Odluci br. 445/2014/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. o uspostavljanju inicijative Unije za Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033., jedan hrvatski i irski grad će 2020. godine biti Europske prijestolnice kulture. 



     Na Poziv za podnošenje prijava za inicijativu Unije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u Republici Hrvatskoj, kojeg je 11. lipnja 2014. godine objavilo Ministarstvo kulture, prijavilo se devet hrvatskih gradova: Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb, što je svečano objavio ministar kulture Berislav Šipuš u Muzeju Mimara 17. travnja 2015. godine.
     Od 26. do 29. svibnja 2015. godine u Hrvatskoj je boravilo Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka kako bi odlučili o tome koji hrvatski gradovi ulaze u drugi krug natječaja za naslov Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. U donošenju odluke poštivalo se šest glavnih kriterija za odabir: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom te su sve kandidature u cjelini ocijenjene vrlo dobrima. Posebni ciljevi inicijative Europske prijestolnice kulture su jačanje opsega, raznolikosti i europske dimenzije u kulturnoj ponudi gradova, kao i putem transnacionalne suradnje; proširivanje pristupa i sudjelovanja u kulturi; jačanje kapaciteta u kulturnom sektoru i njegovih veza s drugim sektorima; podizanje međunarodnog profila gradova kroz kulturu.
     Zadnji dan sastanaka, 29. svibnja Povjerenstvo je objavilo kako 4 hrvatska grada od prijavljenih 9 nastavlja u drugi krug natjecanja, abecednim redom: Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka.
 
     Na stranicama Europske komisije objavljeno je izvješće u kojem se nalaze preporuke Povjerenstva nezavisnih stručnjaka nakon održanih sastanaka.
      Više o obilježavanju 30. obljetnice Europskih prijestolnica kulture: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en.htm