Kreativna Europa obilježava prvi rođendan (30.1.2015.)

     Vrijednosti uzajamnog poštovanja, međukulturnog dijaloga, učenja, kreativnosti i razmjene ideja u središtu su projekta ujedinjene Europe. Te su vrijednosti i u središtu programa EU Erasmus+ i Kreativna Europa koji ovaj mjesec obilježavaju prvi rođendan. Tibor Navracsics, povjerenik EU za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je kako su „Kreativna Europa i Erasmus+ sastavni dio onog što ujedinjena Europa predstavlja: poticanjem uzajamnog razumijevanja i jačanjem našeg zajedničkog identiteta, oni pomažu u stvaranju jakog osjećaja pripadnosti i izgradnji zajednice. Oba su programa odlično započela, a ja ću osigurati da nastave igrati ključnu ulogu u promicanju dijaloga, razmjene, kulturne osviještenosti, kreativnosti i učenja."
 
     Hrvatske kulturne ustanove i udruge vrlo su uspješno sudjelovale u prvim natječajima Kreativne Europe – potprograma Kultura za europske projekte suradnje i projekte književnih prijevoda, a sudionici smo i dviju europskih platformi. U okviru manjih projekata suradnje čak je šesnaest hrvatskih institucija prijavilo šesnaest projekata u svojstvu vodećeg partnera od čega su pozitivno ocijenjene dvije institucije, odnosno dva projekta i oba su od EU dobila najviši iznos potpore. Riječ je o projektu pod originalnim nazivom This is Tomorrow. Back to Basics: Forms and Actions in the Future, koji je prijavila organizacija Što, kako i za koga. Europska komisija je za provedbu projekta osigurala iznos od 200.000,00 eura, odnosno 60 posto ukupne vrijednosti projekta, što je ujedno i najviši iznos potpore koji je moguće dobiti za pojedini projekt u ovoj kategoriji. Drugi projekt u kojem je vodeći partner Muzej suvremene umjetnosti zove se Performing the Museum te je za njega Europska komisija osigurala isto tako najviši iznos potpore za ovu kategoriju natječaja, odnosno 200.000,00 eura što čini 49,91 posto ukupne vrijednosti ovog projekta.
 
     Osim kao vodeći partneri, devet hrvatskih kulturnih institucija sudjeluje u osam europskih projekata suradnje u svojstvu partnera, a to su Amadeo – Art Kabinet (EUropean Trsaditions in cultural hERitage and PErformances), Hrvatska glazbena mladež (Blackboard Music Project), Hrvatski institut za pokret i ples (New Forms in Mixdoor Performing Arts Practices), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (The Resilience of Art in Liquid Crises), Hrvatsko dizajnersko društvo (Balkan Design Network), Drugo more (Masters & Servers: Networked Culture in the Post-Digital Age), BLOK (HEROES WE LOVE. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe) te udruga Metamedij i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (In/visible cities – International Festival of Urban Multimedia).
 
     U pet većih europskih projekata suradnje sudjeluje čak šest hrvatskih kulturnih organizacija, a to su: Hrvatski državni arhiv (Community as Opportunity – Creative archives' and users' network), Domino (Be SpectACTive!), Crveni nosevi – klaunovi doktori (The Faces Behind the Nose – Promoting Hospital Clowning as a Recognized Genre of Performing Arts), Drugo more i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (CORNERS – Turning Europe inside out) te MBR Kolektiv d.o.o. (The People's Smart Sculpture).
 
     U kategoriji književnih prijevoda prijavilo se 18 nakladničkih kuća, koje su tražile potporu u ukupnom iznosu od 572.208,16 € u okviru dvogodišnjih projekata, te 2 nakladničke kuće koje su za trogodišnje projekte tražile ukupno 151.649,28 eura. Bespovratna sredstva na prvom roku su dobili za dvogodišnje projekte: OceanMore, Vuković & Runjić, Naklada Ljevak i V.B.Z. koji je dobio potporu za višegodišnji projekt. Ukupan iznos potpore za književne prijevode za 2014. godinu iznosi 243.664,63 eura. U europskim platformama Republika Hrvatska je po prvi puta zastupljena putem Studentskog kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić (SKUD IGK) koje je partner slovenskom Zavodu za nakladničku djelatnost Beletrina u slovenskoj platformi E-merging Creativity (Versopolis)  i Zagrebačkog plesnog ansambla u britanskoj platformi Aerowaves.
 
     Ministarstvo kulture nastavlja s praksom sufinanciranja hrvatskih projektnih partnera te je donijelo Pravilnik o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa Europske unije Kreativna Europa – potprogram Kultura. Ovim Pravilnikom određuju se kriteriji i postupak prema kojima će Ministarstvo kulture sufinancirati projekte koje je Europska unija odobrila u okviru programa Kreativna Europa – potprogram Kultura do 2020. godine.
 
     Hrvatskim kulturnjacima u 2015. godini želimo i nadalje uspješno sudjelovanje u Kreativnoj Europi!