Galway – irska Europska prijestolnica kulture 2020 (27.7.2016.)

     Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka zaduženih za procjenu irskih gradova za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. predlaže da Galway ponese tu prestižnu titulu.

     Tri irska grada ušla su u uži izbor nakon prvog kruga natjecanja za naslov Europske prijestolnice kulture 2020 koji je održan u studenom prošle godine: Galway, Limerick i Waterford (Three Sisters). Službeno imenovanje Galwaya Europskom prijestolnicom kulture (EPK) nadležne vlasti u Irskoj trebale bi potvrditi u narednih nekoliko mjeseci.

     Naslov Europske prijestolnice kulture pokrenut je 1985. godine na inicijativu tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri. Inicijativa EPK izrasla je u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Europi te jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti u EU.

     U skladu s trenutnom procedurom izbora Europske prijestolnice kulture, izbor se odvija u dva kruga; u krugu predizbora nakon kojeg se objavljuje lista gradova koji ulaze u drugi krug i završni krug izbora devet mjeseci kasnije. Izabrane gradove nakon toga službeno potvrđuje zemlja koja će imati Europsku prijestolnicu kulture.

     Glavni kriterij za odabir grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje gradskih interesnih grupa, različitih kvartova te privlači posjetitelje iz zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonosit dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju pokazati da imaju sredstva za provođenje projekta.
U skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća EU koje upravlja inicijativnom Europske prijestolnice kulture, Irska i Hrvatska dvije su države članice koje će biti domaćin ove inicijative u 2020. godini.

     Irska je u prosincu 2014. godine raspisala poziv za podnošenje prijava za inicijativu EU Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu na koji su se prijavila četiri grada: Dublin, Galway, Limerick i Waterford (Three Sisters).  2020. godine Irska će biti domaćin EPK po treći put (Dublin 1991. i Cork 2005.).

     Sve programe u Irskoj pregledalo je Panel/Stručno povjerenstvo sastavljeno od 10 nezavisnih stručnjaka koje su imenovala tijela i institucije Europske unije:
     • Imenovala Europska komisija: Steve Green (Velika Britanija), koji ima bogato iskustvo u međunarodnim kulturnim odnosima te ulozi kulture i jezika iz rada s EUNIC-om (Europska mreža kulturnih instituta) i Britanskim kulturnim institutom; Jordi Pardo (Španjolska), voditelj Fondacije Pau Casais i stručnjak u strateškom planiranju i urbanoj obnovi kroz kulturu i turizam; Suzana Žilič Fišer (Slovenija), profesorica i pročelnica na Odjelu za medije i komunikaciju Sveučilišta u Mariboru i glavna direktorica projekta Maribor – Europska prijestolnica kulture 2012.
     •  Imenovalo Europsko vijeće: Urlich Fuchs (Njemačka), zamjenik umjetničkog direktora i direktor programa grada Linza, Europske prijestolnice kulture 2009. i Marseille-Provence Europske prijestolnice kulture 2013.; Aiva Rozenberga (Latvija), direktorica programa Rige, Europske prijestolnice kulture 2014.; Pauli Sivonen (Finska) direktor Muzeja Serlachius.
     • Imenovao Europski parlament: Sylvia Amann (Austrija) koja je stručnjak za urbani, regionalni i ruralni razvoj, kulturu i kreativnu ekonomiju; Cristina Farinha (Portugal), stručnjakinja za razvoj kreativnih industrija i nacionalnih kulturnih strategija; Agnieszka Wlazeł (Poljska), stručnjakinja u razvojnim strategijama publike i bivša umjetnička direktorica festivala.
     • Imenovao odbor regija: Alain Hutchinson (Belgija), povjerenik Bruxelleske Vlade zadužen za odnose s europskim i međunarodnim organizacijama i zamjenik gradonačelnika Saint Gilles zadužen za obrazovanje.