Oznaka europske baštine (EHL) – predloženo devet europskih povijesnih lokaliteta za oznaku europske baštine (28.12.2017.)

 
Uoči Europskog kulturnog foruma, koji se 7. i 8 . prosinca 2017. godine održao u Milanu, a na kojem je obilježen i svečani početak Europske godine kulturne baštine 2018, panel nezavisnih stručnjaka objavio je devet lokacija za Oznaku europske baštine (EHL) koja slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju.

Oznaka europske baštine dodjeljuje se svake dvije godine, a postupak se odvija u dvije faze – lokaliteti se najprije biraju na nacionalnoj razini, nakon čega slijedi završni izbor koji provodi europski panel nezavisnih stručnjaka pod nadležnošću Europske komisije. Panel ocjenjuje predložene lokalitete na temelju kriterija koji se tiču europske važnosti lokaliteta i aktivnosti usmjerenih isticanju europske dimenzije.

U prvoj fazi postupka dodjele Oznake europske baštine, Europska komisija zaprimila je dvadeset pet prijava iz devetnaest zemalja članica EU, od kojih su dvije pristigle iz Hrvatske: Revitalized fortresses of Šibenik i Two fortresses – one hero zajednički projekt Hrvatske i Mađarske.

Nezavisni panel stručnjaka odabrao je devet od prijavljenih dvadeset pet u drugoj fazi postupka dodjele Oznake europske baštine: Leipzigova glazbena baština (DE); Kompleks sinagoga u ulici Dohány (HU); Fort Cadine (IT); Crkva Javorca (SI); bivši koncentracioni logor Natzweiler i njegovi satelitski kampovi (FR/DE); Memorijal Sighet (RO); Bois du Cazier (BE); selo Schengena (LU) i Ugovor iz Maastrichta (NL) koji će se uvrstiti na popis lokaliteta s Oznakom europske baštine. Tijekom protekle četiri godine od kad Europska komisija provodi ovu inicijativu, Oznaku europske baštine nosi dvadeset i devet lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom. U veljači 2018. godine Europska komisija formalno će objaviti listu od trideset i osam nositelja Oznake europske baštine kojim će na svečanoj ceremoniji u ožujku u Bugarskoj biti dodijeljene plakete.

"Europska unija temelji se na vrijednostima mira, slobode, tolerancije i solidarnosti. Te se vrijednosti ne smiju uzimati zdravo za gotovo; moramo raditi za njih svaki dan. Sve stranice na listi Europske baštine označavaju te vrijednosti i podsjećaju nas na sve one koji su se borili za njihovo uspostavljanje i očuvanje. Radujem se proslaviti devet mjesta koja će biti dodana na popis tijekom Europske godine kulturne baštine u 2018. ", izjavio je povjerenik Tibor Navracsics.
 
Izvješće panela nezavisnih stručnjaka koja je zadužena za procjenu prijava na temelju utvrđenih kriterija dostupno je u cijelosti.