Nagrada Europske unije za književnost (31.5.2016.)

     Na svečanoj dodjeli Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) koja se održala 31. svibnja u dvorani Concert Noble u Bruxellesu, Tibor Navracsics, europski povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport uručio je nagrade dvanaestero autora iz država članica europskog programa za kulturu - Kreativna Europa. Uz Tibora Navracsicsa svečanoj dodjeli prisustvovali su predstavnici Europskog parlamenta, predstavnik nizozemskog predsjedanja EU-om i javne osobe iz područja kulture, književnosti i politike.

Ovogodišnji dobitnici nagrade  su:
Christophe Van Gerrewey (Belgija)
Tanja Stupar-Trifunović (Bosna i Hercegovina)
Antonis Georgiou (Cipar)
Bjørn Rasmussen (Danska)
Paavo Matsin (Estonija),
Selja Ahava (Finska)
Nenad Joldeski (Makedonija)
Benedict Wells (Njemačka)
Gast Groeber (Luksemburg)
Claudiu M. Florian (Rumunjska)
Jasmin B. Frelih (Slovenija)
Jesús Carrasco (Španjolska).

     Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje novim autorima iz europskih država, promovira kulturnu i jezičnu raznolikost te potiče prekogranično širenje europske književnosti. 

     Natječaj je otvoren za države članice europskog programa Kreativna Europa, a svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu u iznosu od 5000 eura, dodatnu promociju i međunarodnu vidljivost na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London i Pariz. Nagrada Europske unije za književnost pokrenuta je na inicijativu Europske komisije 2009. godine, a organizirana je u suradnji s Federacijom europskih i međunarodnih knjižara, Vijećem europskih književnika  i Federacijom europskih izdavača.

Više o svečanoj dodjeli EUPL:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/events/20160531-eu-prize-literature-award-ceremony-2016_en
https://www.facebook.com/CreativeEuropeEU/