Kulturnoj diplomaciji EU potreban je novi zamah

Izvješće Europske komisije  - IP/14/651 od 10. lipnja 2014.

Europska unija i njezine države članice ističu veliki dobitak od korištenja soft power kulturne diplomacije koja donosi koristi za gospodarstvo kroz povećanje pristupa tržištu za europske kulturne i kreativne industrije, jačanje kulturne raznolikosti i dijeljenje europskih vrijednosti. To je zaključak izvješća kojeg je 10. lipnja objavila Europska komisija slijedom inicijative Europskog parlamenta.

„Kulturna diplomacija nam daje priliku da širimo našu europsku kulturu i vrijednosti kao što su ljudska prava, raznolikost i jednakosti s drugim zemljama", rekla je Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade. " Kulturna diplomacija je također dobra za radna mjesta i rast. Pozivam Komisiju i Europski parlament da ubuduće provode preporuke iz izvješća."

Preporuke o tome kako povećati utjecaj europske kulturne diplomacije uključuju:

bolju koordinaciju i predano osoblje poput kulturnih atašea u delegacijama EU-a;

• nove metode financiranja i prikupljanja sredstava, uključujući sufinanciranje i javno-privatna partnerstva;

• udruživanje sredstava kulturnih organizacija i država članica, osobito putem kulturnih instituta i atašea u inozemstvu;

uklanjanje prepreka mobilnosti, na primjer olakšavanjem izdavanja viza za kulturne djelatnike;

povezivanje s mladima, na primjer širenjem programa obrazovanja i kulturne razmjene;

• stavljanje naglaska na gradove za prepoznavanje ključnih partnera;

• olakšavanje razmjene iskustava i dobre prakse između umjetnika iz raznih zemalja, kulturnih menadžera, novinara i književnika;

osnaživanje lokalnih kulturnih dionika olakšavajući suradnju s kulturnim organizacijama i/ili zakladama;

• poboljšanje praćenja i vrednovanja projekata i politika kulturne diplomacije.
 

Sljedeći koraci

Izvješće i njegove preporuke bit će tema rasprave s predstavnicima zemalja članica i Europskog parlamenta. U neposrednoj budućnosti, takvi će se razgovori održati na sastanku visokih dužnosnika 17. lipnja  pod grčkim predsjedništvom i nastavit će se tijekom talijanskog predsjedništva. Susret s europskim parlamentarcima će se održati 25. lipnja.


Pozadina

Izvješće se temelji na istraživanju u 28 zemalja članica EU-a i sljedećim partnerskim zemljama:

• 10 strateških partnera: Brazil, Kanada, Kina, Indija, Japan, Meksiko, Rusija, Južna Afrika, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.
 
• 16 susjednih zemalja: Alžir, Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Egipat, Gruzija, Izrael, Jordan, Libanon, Libija, Moldavija, Maroko, okupirani palestinski teritorij, Sirija, Tunis i Ukrajina;

Izvješće je pripremio konzorcij kulturnih instituta uključujući Goethe Institut, Bruxelles, BOZAR, Bruxelles, Centar za likovne umjetnosti, Bruxelles, British Council, Bruxelles, Danski kulturni institut, Bruxelles, i kulturne dionike kao što su ECF European Cultural Foundation, IFA Institut für Auslandsbeziehungen, Institut Français, Pariz, KEA European Affairs.

Kultura kao ključna komponenta vanjskih odnosa jedan je od tri strateška cilja Europske agende za kulturu, sveobuhvatnog političkog okvira koji usmjerava zajednički rad Komisije i zemalja članica od 2007.
 

Više