Trenutna situacija u vezi sudjelovanja u programu Kreativna Europa država koje nisu članice Europske unije

(DOKUMENT  KOMISIJE od  19. ožujka 2014.)
 
 
Trenutna situacija u vezi sudjelovanja u programu Kreativna Europa
država koje nisu članice Europske unije
 
 
Osim država članica EU-a  i neke druge države mogu sudjelovati u programu Kreativna Europa. U tu svrhu te države trebaju potpisati okvirni sporazum s EU te još jedan dokument tj. sporazum za sudjelovanje u programu Kreativna Europa. Posebni sporazum sadrži posebne uvjete za sudjelovanje u programu poput godišnje članarine koje su te države dužne platiti za sudjelovanje u programu te pravila koja se tiču ​​deskova Kreativne Europe.
 
Sve zemlje koje su potpisale okvirni sporazum s EU pozvane su sudjelovati u Kreativnoj Europi. Većina tih država je pozvana sudjelovati samo u potprogramu Kultura, a one koje su uskladile svoje audiovizualno zakonodavstvo s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama pozvane su sudjelovati i u potprogramu MEDIA.
 
Prihvatljive zemlje i trenutno stanje
 
U ovom trenutku završavaju se nacrti okvirnog sporazuma za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Od ovih zemalja, samo je Bosna i Hercegovina u ovom trenutku spremna za sudjelovanje u potprogramu MEDIA.
 
Pregovori s Turskom su još uvijek u tijeku. Turske kulturne i kreativne organizacije neće, dakle, biti u mogućnosti sudjelovati u natječaju za 2014. godinu.
 
Island i Norveška mogu sudjelovati u skladu s uvjetima iz Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru. Isto vrijedi i za Lihtenštajn koji se, međutim, izjasnio da ne  želi sudjelovati u programu Kreativna Europa.
 
U iščekivanju odluke švicarskih vlasti o ishodu švicarskog referenduma o masovnoj imigraciji, pregovori sa Švicarskom o sudjelovanju u Kreativnoj Europi su privremeno obustavljeni.
Moldavija i Gruzija (države članice Europske politike susjedskih odnosa) pozitivno su odgovorile na poziv za sudjelovanje u Kreativnoj Europi. Moldavija može sudjelovati samo u potprogramu Kultura, a Gruzija može sudjelovati i u dijelu potprograma MEDIA.
 
Treće zemlje
 
U sklopu potprograma Kultura, projekti kulturne suradnje mogu potrošiti do 30 posto od ukupnog proračuna u zemljama koje ne sudjeluju u programu (za razliku od 15 posto koliko je bilo dozvoljeno u prethodnom programu Kultura).
 
Bivši MEDIA Mundus program za potporu suradnji između europskih i profesionalaca iz trećih zemalja u potpunosti je integriran u potprogram MEDIA programa  Kreativna Europa. Putem tih međunarodnih programskih linija, financiraju se  zajedničko usavršavanje, umrežavanje i projekti pristupa tržištu. Osim toga, postoji i potpora za međunarodne koprodukcije i te su aktivnosti otvorene za sudjelovanje stručnjaka iz trećih zemalja.