Šesnaest lokaliteta predloženo za Oznaku europske baštine 2014. godine

     U drugoj godini izbora, europski odbor neovisnih stručnjaka predložio je 16 lokaliteta za dodjelu Oznake europske baštine 2014. godine. U ovogodišnjem izboru lokalitete je moglo dobrovoljno predložiti 18 zemalja članica: Belgija, Bugarska, Češka Republika, Njemačka, Grčka, Španjolska, Francuska, Italija, Cipar, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Slovačka.

     Sveukupno 36 lokaliteta predalo je prijavnice Europskoj komisiji u kojima su morali istaknuti vlastitu ulogu u europskoj povijesti i aktivnosti kojima planiraju prikazati europsku dimenziju. Europski odbor neovisnih stručnjaka objavio je izvještaj u kojem predlaže 16 lokaliteta kojima će se dodijeliti Oznaka europske baštine 2014. godine, a formalnu će odluku Europska komisija donijeti do sredine veljače 2015. godine.
     Lokaliteti kojima je dodijeljena Oznaka morat će na vidljivom mjestu istaknuti plaketu s logom Oznake te će također biti uključeni u strategiju Europske komisije za promociju Oznake i na taj način dobiti još veću vidljivost na europskoj razini. Dobitnici će na godišnjim konferencijama imati priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava.

     Svečana dodjela Oznake europske baštine 2014. održat će se 16. travnja 2015. godine u Bruxellesu, u knjižnici Solvay te će na njoj sudjelovati i novoizabrani europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo Tibor Navracsics zajedno s europskim političarima i stručnjacima u području kulturne baštine.

Šesnaest lokaliteta predloženih za dodjelu Oznake 2014. godine su:

Münster and Osnabrück – Sites of the Peace of Westphalia, Njemačka
Hambach Castle, Njemačka
The Heart of Ancient Athens, Grčka
Archive of the Crown of Aragon, Španjolska
Residencia de Estudiantes, Španjolska
Abbey of Cluny, Francuska
Robert Schuman's House, Francuska
Pan European Picnic Memorial Park, Mađarska
Museo Casa Alcide De Gasperi, Italija
Kaunas of 1919-1940, Litva
Union of Lublin, Poljska
The May 3, 1791 Constitution, Poljska
The historic Gdańsk Shipyard, Poljska
General Library of the University of Coimbra, Portugal
Charter of Law of Abolition of the death Penalty, Portugal
Franja Partisan Hospital, Slovenija

Više: Službena stranica Oznake europske baštine