Najava dodjele nagrade EU za suvremenu arhitekture - Mies van der Rohe Awards

     Nagrada EU za suvremenu arhitekturu bit će dodijeljena 8. svibnja 2015. godine, a izložba koja prikazuje 420 nominiranih djela može se pogledati u Školi za arhitekturu u Barceloni (ETSAB) sve do 19. ožujka 2015. godine.
     Među nominiranim se nalazi i 8 hrvatskih predstavnika.
Europska komisija i zaklada Mies van der Rohe objavili su 40 kandidata koji su ušli u uži izbor od ukupno 420 zaprimljena prijedloga. Krajem veljače u Londonu će biti najavljeno pet finalista, koje će u sljedećih nekoliko tjedana posjetiti stručni žiri, kojem će svaki od kandidata dobiti priliku predstaviti svoj projekt prije nego što žiri donese konačnu odluku o dobitniku glavne nagrade, kao i o dobitniku nagrade za mlade arhitekte (Emerging Architect Award), na svečanosti koja će se održati u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni 8. svibnja.
     Na isti dan održat će se i izložba koja će nakon toga tijekom 2015. i 2016. godine putovati u druge europske i svjetske gradove. Dvije publikacije, jedna sa 420 nominiranih te druga sa 5 finalista i dobitnikom nagrade za mlade arhitekte (Emerging Architect Award) također će biti predstavljene kako bi se istaknuo izbor kvalitetne arhitekture izgrađene u Europi u razdoblju između 2013. i 2014. godine.

     Antoni Vives, predsjednik zaklade Mies van der Rohe i zamjenik gradonačelnika Barcelone je izjavio: „Ovo izdanje nagrade EU za suvremenu arhitekturu potvrđuje visoku kvalitetu europske arhitekture, njezin potencijal za kreativnost i inovativnost te sposobnost prilagodbe društvenim, političkim i gospodarskim promjenama. Barcelona je posvećena održivom urbanom razvoju te kao promotor i organizator nagrade zajedno s Europskom komisijom podržava vrijednosti suvremene arhitekture i profesionalce koji su posvećeni izgradnji naših gradova“.
 
     Od 40 djela koja su ušla u uži krug njih 40 posto su građevine iz područja kulture, 10 posto obrazovni prostori i 7,5 posto građevine mješovite namjene, vjerske i urbane građevine. Najviše djela nalazi se u Kopenhagenu, Berlinu i Rotterdamu te drugim gradovima i područjima Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Njemačke, Grčke, Islanda, Irske, Italije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Švedske, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Više