Prijave za Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu Europa Nostra za 2016. godinu (14.5.2015.)

     Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu - Europa Nostra najprestižnija je europska nagrada u području baštine, koju Europska komisija dodjeljuje u okviru programa EU Kreativna Europa. Dodjeljuje se svake godine izvanrednim postignućima u području baštine iz cijele Europe. U trinaest godina od utemeljenja  značajno je doprinijela profesionaliziranju i boljem strukturiranju sektora zaštite kulturne baštine ističući i promovirajući dobre prakse zaštite, inicirajući prekograničnu razmjenu znanja i iskustava te okupljajući stručnjake iz područja zaštite kulturne baštine.
    
     Laureatima nagrada omogućuje učestalije sudjelovanje na međunarodnim izložbama i stručnim skupovima, olakšava prikupljanje sredstava te povećava broj posjetitelja, a najvažnije je to što nagrada omogućuje bolju vidljivost sektora baštine te njegovo predstavljanje široj javnosti.
 
     Hrvatski projekti koji su do danas osvojili nagradu Europa Nostra iznimni su primjeri konzervatorsko-restauratorskog projekta Hrvatski Apoksiomen (2006. godine) te očuvanje i promocija tehnike građenja suhozida udruge Dragodid (2011. godine).
 
     Nagrada će se i u 2016. dodijeliti do najviše trideset baštinskih projekata i inicijativa u četiri kategorije (konzervacija, istraživanje i digitalizacija, predanost pojedinaca ili organizacija te obrazovanje, obuka i podizanje svijesti). Od tih trideset projekata, njih će sedam dobiti Grand Prix i novčanu nagradu od 10.000,00 eura, a jedan će dobiti i nagradu publike koja se bira on-line.
 
     Prijave se mogu podnijeti iz zemalja koje sudjeluju u programu Europske komisije Kreativna Europa, a to su: Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Makedonija, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta,  Moldova, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska i Velika Britanija.
     Mogu se prijaviti i zemlje koje ne sudjeluju u Kreativnoj Europi, ali ispunjavaju uvjete za nagradu Europa Nostra: Andora, Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Sveta Stolica, Kosovo, Lihtenštajn, Monako, Ruska Federacija, San Marino, Švicarska i Ukrajina.
 
     Natječaj za nagradu Europa Nostra za 2015. godinu otvoren je do 1. listopada 2015. godine, a više o načinu prijave i pojedinostima natječaja možete pronaći na mrežnoj stranici udruge Europa Nostra.