Dodjela Oznake europske baštine za još devet europskih povijesnih lokaliteta (8.4.2016.)

     Devet lokaliteta koji su ove godine dodani na popis Oznaka europske baštine obilježit će se tijekom svečanosti 13. travnja 2016. na kojoj će se okupiti dionici iz područja baštine iz cijele Europe. Ti su lokaliteti: Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo“ (HR), Olomouc Premyslid Castle and Archdiocesan Museum (CZ),  Sagres Promontory (PT), Imperial Palace (AT), Historic Ensemble of the University of Tartu (EE), Franz Liszt Academy of Music (HU), Mundaneum (BE), WWI Eastern Front Cemetery N°123 (PL) i European District of Strasbourg (FR). Time se oni uvrštavaju na popis s ostalih dvadeset lokaliteta kojima je Oznaka dodijeljena u protekle dvije godine.

     Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics uručit će plakete predstavnicima devet novoizabranih lokaliteta.

    Osim odabira za 2015. proveden je postupak prethodnog odabira osamnaest prijava iz država članica EU-a koje u njemu sudjeluju. Izvješće neovisnog povjerenstva za odabir nadležnog za ocjenu prijava na temelju utvrđenih kriterija objavljeno je 2. prosinca 2015. i dostupno je ovdje.

Više