Proglašeni dobitnici glavne nagrade i nagrade publike Europske unije za kulturnu baštinu – Europa Nostra (12.6.2015)

     Na svečanosti u Oslu dodijeljene su nagrade Europske unije za kulturnu baštinu – Europa Nostra te su po prvi puta proglašeni dobitnici glavne nagrade (Grand Prix) kao i nagrade publike.
     Dobitnik nagrade publike birao se putem on line ankete, a dobitnike glavne nagrade izabrao je stručni žiri. Dobitnici glavne nagrade primili su i novčani dobitak u iznosu od 10 000 eura.
     Domaćin dodjele nagrade bio je Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, a ceremoniju je otvorio Fabian Stang, gradonačelnika Osla. Svečanost je uveličao i norveški prestolonasljednik princ Haakon kao i Tine Sundtoft, norveška ministrica za klimu i okoliš.

     Sedam je projekata dobilo glavnu nagradu za izvanredna postignuća u zaštiti kulturne baštine: Glazbena akademija Liszt u Budimpešti, Mađarska, Dolina soli u Añani, Baskija, Španjolska, armenska crvka sv. Giragosa u Diyarbakiru, TurskaČuda Venecije: virtualno on line blago u području crkve sv. Marka, Italija, Udruga Rundling, Jameln, NjemačkaUdruga za konzervaciju crkava, London, Ujedinjena Kraljevina, Program za vlasnike seoskih zgrada u Estoniji, Tallinn, Estonija. 

     Dobitnik nagrade publike su nuragijske skulpture u Monte Prami na Sardiniji, Italija.
 
     Nuragijska civilizacija stoljećima je dominirala Sardinijom, od brončanog doba (1800. pr.n.e.) do drugog stoljeća nove ere. Brojnost (25 stojećih figura i 13 modela), dimenzije i kvaliteta čine ovu zbirku jednom od najvažnijih arheoloških iskopina u cijelom zapadnom Mediteranu. Od 5178 otkrivenih kamenih fragmenata, 1202 ih je sklopljeno u pet strijelaca, četiri ratnika, 16 boksača i 13 nuragijskih modela.


Više