Esch – Europska prijestolnica kulture 2022

   Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka predložio je luksemburški grad Esch za naslov Europske prijestolnice kulture 2022. godine. Inicijativa Europske prijestolnice kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jedan od  najambicioznijih kulturnih projekata u Europi te u jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti Europske unije. Cilj ove inicijative je Europljanima pružiti priliku da nauče više o međusobnim kulturama, da uđu u interkulturni dijalog i da uživaju u zajedničkoj povijesti i zajedničkim vrijednostima: drugim riječima, da osjete pripadnost Europskoj zajednici.

   „U 2022. godini Europska prijestolnica kulture vratit će se u Veliko Vojvodstvo Luksemburg. Nakon Grada Luksemburga 1995. i 2007. godine, ovog puta naslov će ponijeti Grad Esch, koji će surađivati s južnom regijom zemlje kao i sa skupinom općina u Francuskoj. "Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da Esch i okolna regija namjeravaju koristiti naslov Europske prijestolnice kulture kako bi ubrzali svoju transformaciju iz post-industrijskog društva u društvo znanja koje promovira europske vrijednosti poput uzajamnog razumijevanja i poštivanja“, izjavio je Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturnu, mlade i sport, te nadodao: „Sveučilište u Luksemburgu smješteno u Esch-Belvalu i sa svojim studentima bit će važan partner u projektu. Radujem se što će Esch pružiti posjetiteljima iz Europe i svijeta priliku da otkriju grad i njegovu kulturnu baštinu, ali i pokazati raznolikost kultura na našem kontinentu.“
   U 2022. godini naslov Europske prijestolnice kulture nosit će dva europska grada: jedan iz Luksemburga i jedan iz Litve.
Proces odabira Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga: predizborni krug nakon kojeg se objavljuje lista gradova koji ulaze u drugi krug izbora. U konačnom odabiru, Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka preporuči jedan grad za naslov kojeg službeno potvrđuje dotična država. 
 
   Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonosit dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju pokazati da imaju podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.
 
   Luksemburško Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj u srpnju 2015. godine za gradove da apliciraju za naslov Europske prijestolnice kulture 2022. Predizborni sastanak održao se u lipnju 2016. godine na kojem je grad Esch ušao u drugi krug izbora. Do rujna 2017. godine Esch dovršavao je svoju aplikaciju, a potom je sazvan završni sastanak u Luksemburgu 10. studenog o.g. Aplikaciju je pregledao panel sastavljen od 11 nezavisnih stručnjaka od kojih je deset imenovano od strane Europske unije, a jedan od strane luksemburškog Ministarstva kulture.
 
   Nakon Aarhusa (Danska) i Pafosa (Cipar) koji su ove godine nosili naslov Europske prijestolnice kulture, slijede Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) u 2018., Matera (Italija) i Plovdiv (Bugarska) u 2019., Rijeka i Galway u 2020. godini.
Kaunas EPK 2022 (Litva) čeka službeno imenovanje od strane litavskih vlasti.
 
 
   Više informacija o izboru Esch za Europsku prijestolnicu kulture 2022 pronađite na linku:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/news/20171110-esch-european-capital-culture-2022-luxembourg_en