Objavljeni dobitnici Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2016. (5.4.2016.)

     Europska komisija objavila je danas dobitnike Nagrade Europske unije za književnost za 2016. godinu. Nagrada se dodjeljuje najboljim mladim i novim autorima u Europi.

     Autori iz država članica europskog programa za kulturu Kreativna Europa konkuriraju za navedenu nagradu. Svake godine, nacionalni žiri u jednoj trećini zemalja sudionica programa nominiraju dobitnike, a se ove godine radi o 12 autora. Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu u iznosu od 5000 eura i dodatnu promociju i međunarodnu vidljivost na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London i Pariz.

     Pobjednici će dobiti svoje nagrade tijekom svečane dodjele u dvorani Concert Noble u Bruxellesu 31. svibnja 2016., u nazočnosti europskog povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibora Navracsicsa, Silvije Costa, parlamentarne zastupnice i predsjednice Odbora za kulturu i obrazovanje i predstavnika nizozemskog predsjedanja EU-om.

     Ovogodišnji pobjednici su: Christophe Van Gerrewey (Belgija), Tanja Stupar-Trifunović (Bosna i Hercegovina), Antonis Georgiou (Cipar), Bjørn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Nenad Joldeski (Makedonija), Benedict Wells (Njemačka), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Rumunjska), Jasmin B. Frelih (Slovenija) i Jesús Carrasco (Španjolska).

     Povjerenik Navracsics je prilikom objave laureata istaknuo: "Književnost i slobodna pisana riječ omogućuju nam da bolje razumijemo sebe i druge - što je danas važnije nego ikada. Zato ćemo nastaviti podupirati prevođenje, izdavaštvo, prodaju i čitanje stranih književnih djela".

Više o EUPL i dobitnicima