Moldova se pridružila Kreativnoj Europi

     Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics i Monica Babuc, moldovska ministrica kulture, potpisali su 18. ožujka 2015. sporazum o moldovskom sudjelovanju u Kreativnoj Europi, programu Europske unije za kulturni, kreativni i audiovizualni sektor. 

      Moldova je tako postala druga zemlja Europske politike susjedstva koja se priključila programu Kreativna Europa, nakon Gruzije koja je pristupni sporazum potpisala 24. veljače 2015.
 
     Pridruživanje Kreativnoj Europi omogućit će moldovskim kulturnim i kreativnim organizacijama suradnju s kolegama iz cijele Europe kao i pristup financiranju za projekte kulturne suradnje, projekte književnog prevođenja, europske mreže, europske platforme te audiovizualno usavršavanje i festivale.
 
     Tibor Navracsics je pozdravio priključenje Republike Moldove programu Kreativna Europa te istaknuo mogućnosti koje se otvaraju moldovskim kulturnim dionicima koje uključuju učenje, povezivanje i razmjenu iskustava s europskim kulturnim i kreativnim institucijama, što će dovesti do daljnjeg otvaranja zemlje prema Europi.
 
     Moldova ima važnu ulogu u produbljivanju kulturne suradnje unutar Istočnog partnerstva, u koje su, uz Europsku uniju, uključeni Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldova i Ukrajina, u sklopu kojeg je članica programa Kultura Istočnog Partnerstva  i platforme „Contacts between people“.       Povjerenik Navracsics  je izrazio uvjerenje da će Moldova nastaviti biti kulturni pokretač zemalja europskog susjedstva.
 
Više