Održana konferencija Shaping European Cities i pokrenuta arhitektonska nagrada za mlade talente (YTAP) (21.9.2015.)

     Konferencija Shaping European Cities održana je 15. rujna u Bruxellesu kao uvod u izložbu radova koji su dobili nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu u 2015. godini  - Mies van der Rohe, a koja će se moći pogledati do 1. studenog 2015.
     Glavni ciljevi konferencije, održane pred prepunim auditorijem Bozara – Centra za lijepe umjetnosti, bili su osvještavanje europskih političara i šire javnosti o važnosti kvalitetne arhitekture u procesu oblikovanja etičnijih pravedniji, zelenijih i ekonomski održivijih gradova, osvještavanje javnih tijela i europskih donositelja odluka o činjenici da su gradovima nužne investicije kako bi bili konkurentni, atraktivni za zapošljavanje mladih i jačali lokalni i europski identitet te istraživanje novih načina suradnje između političara i arhitekata.
     Među govornicima su se izmjenjivali renomirani europski arhitekti i visoki EU političari, a g. Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, najavio je pokretanje arhitektonske nagrade za mlade talente (YTAP – Young Talent Architecture Prize), s ciljem podupiranja mladih talenata u izgradnji međunarodne karijere. Nagrada će također biti svojevrsno priznanje  sveučilištima posvećenim arhitekturi kao pokretačkoj snazi europskog gospodarstva i europske kulture.

     Pobjednički projekti će se isticati po svojoj izvrsnosti, izvornosti i inovativnost, kao i po održivom pristupu. Pobjednici će dobiti financijsku nagradu i postati dio prestižne mreže dobitnika nagrade Mies van der Rohe. Nadalje, imat će priliku putovati, posjetiti i doživjeti najbolje primjere europske arhitekture.
     Međunarodni žiri će izabrati tri najbolja diplomska projekata iz Europe.  U izbor će biti uključeni prijedlozi oko 50 akreditiranih škola i sveučilišta u Europi, a njihov popis će biti objavljen u siječnju 2016. Nagrada za 2016. godinu je otvorena za diplomske projekte iz tekuće akademske godine.

Više