Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) bit će Europske prijestolnice kulture 2019. (22.5.2015.)

    Na sastanku Europskog vijeća 19. svibnja 2015. g. ministri kulture Europske unije imenovali su bugarski Plovdiv i talijansku Materu Europskim prijestolnicama kulture 2019.

     Plovdiv će biti prvi bugarski grad s titulom Europske prijestolnice kulture. Pod motom „Zajedno“ Plovdiv u suradnji sa svojim romskim zajednicama želi naglasiti multikulturalnost grada.
     Otvaranjem novih pogleda na poduzetništvo u kulturi i kreativne industrije, Plovdiv 2019. će nastojati još više integrirati svoje građane u Europu i potaknuti mlade, talentirane Bugare da ostanu u svojoj zemlji.
     Nakon Firence 1986., Bologne 2000. i Genove 2004., Matera će biti četvrti talijanski grad s titulom Europske prijestolnice kulture.
     Pod sloganom „Otvorena budućnost“, Matera planira promovirati otvorenost na svim  razinama i koristiti kulturu kao pokretač za bolju, uključivu i održivu budućnost Europe.
     Plovdiv i Matera imaju četiri godine za pripremu za 2019. godinu. Aktivna uključenost građana i svih značajnijih kulturnih, društvenih i ekonomskih aktera ključna je za ostvarenje uspjeha. Treba naglasiti i važnost neiscrpne predanosti i potpore bugarske i talijanske vlade kao i relevantnih regionalnih i lokalnih samouprava koje će biti neophodne sve do 2019. g. 
     Više od 50 gradova ponijelo je naslov Europske prijestolnica kulture tijekom 30 godina.

     Dana 29. svibnja objavit će se popis hrvatskih gradova koji su ušli u uži izbor za Europsku prijestolnicu kulture 2020.


Više