Dodijeljena nagrada EU za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe (13.5.2015.)

    Projekt dvorane filharmonije u poljskom gradu Szczecinu, arhitekata Fabrizija Barozzija (Italija) i Alberta Veige (Španjolska) u suradnji s poljskim Studiom A4, dobitnik je nagrade Europske Unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe – za 2015. godinu.
 
     Ovo je prvi put da je dobitnik nagrade projekt iz područja iza nekadašnje željezne zavjese. Autori projeka, mladi međunarodni tim, upoznali su se tijekom razmjene u sklopu programa EU Erasmus
     U opsežnom bombardiranju Szczecina tijekom Drugog svjetskog rata nisu uništeni samo glavni gradski spomenici, već i veći dio urbane strukture grada koja se još uvijek oporavlja.
     Projekt je pobjedio na međunarodnom natječaju za projektiranje novog filharmonijskog kompleksa u srcu grada, na mjestu gdje se on nekada nalazio.
 
     Ova nagrada naglašava doprinos europskih arhitekata u razvoju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju. Utemeljena 1987., nagrada Mies van der Rohe, u iznosu od 60.000 eura koju sufinanciraju program EU Kreativna Europa i Fundació Mies van der Rohe, postala je najprestižnije priznanje u europskoj arhitekturi. Dodjeljuje se bijenalno za ostvarenja koja su dovršena u prethodne dvije godine. Ove je godine čak 420 projekata nominirano za nagradu, što je najveći broj od njenog osnivanja. Žiri na čelu s Cinom Zucchijem izabrao je pet finalista 20. veljače u Londonu.
 
    Nagrada za mlade arhitekte (Emerging Architect Award), jedina takve vrste u Europi, dodijeljena je projektu Kuća Luz u Španjolskoj, arhitektonske tvrtke Arquitectura-g.
 
     Sektor arhitekture u središtu je europske kulturne i kreativne industrije. Zapošljava više od pola milijuna ljudi, a više od 12 milijuna ljudi zaposleno je u građevinskom sektoru te tako neizravno povezano sa sektorom arhitekture.
 
Više