EU Kreativna Europa - Projekt grada Karlovca Zvijezda u školi osvojio nagradu EU za kulturnu baštinu - Europa Nostra (24.5.2016.)

Europska komisija i Europa Nostra 24. svibnja 2016. godine, svečano su dodijelili nagrade Europske unije za kulturnu baštinu 2016 / nagrade Europa Nostra, najveće počasti u Europi u području baštine.

Stručno povjerenstvo je ocjenjivalo ukupno 187 prijava koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 36 zemalja diljem Europe i izabralo 28 laureata iz 16 europskih zemalja. U Kategoriji obrazovanja, odgoja i podizanja svijesti nagradu je osvojio i hrvatski projekt Zvijezda u školi, Karlovac.



     Projekti nagrađeni prestižnom nagradom Europske Unije i Europa Nostre za kulturnu baštinu za 2016. godinu, najprestižnijom europskom nagradom u području kulturne baštine, proslavili su u Zarzuele teatru u Madridu svoja dostignuća. Maestro Plácido Domingo, predsjednik Europa Nostre, vodeće organizacije iz područja kulturne baštine u Europi, i Tibor Navracsics, Europski povjerenik  za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, bili su domaćini svečane dodjele 28 Europskih nagrada za kulturnu baštinu te između 28 nagrađenih projekata dodijelili i 7 posebnih nagrada, Grand Prix nagrada, kao i jednu Nagradu publike.

     Među 7 Grand Prix nagrada, odabranih od strane nezavisnog stručnog žirija u vrijednosti po 10 000 eura su:
Kategorija zaštite
     ▪ Tradicionalna vodenica na Agios Germanos, Prespes, Grčka
     ▪ Kraljev put, tjesnac El Chorr kanjonu, Malaga, Španjolska
     ▪ Gotička kula u Wimpole Hall, Cambridgeshire, Velika Britanija
Kategorija istraživanja
     ▪ Studija zaštite sela Gostuša u okrugu Pirot, Srbija
Kategorija predanog rada
     ▪ Zaposlenici i aktivisti Zemaljskog muzeja, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
     ▪ Gđa. Giulia Maria Crespi, Milano, Italija
Kategorija obrazovanja, odgoja i podizanje svijesti
     ▪ Usvoji spomenik, Tampere, Finska

     Obnavljanje Kraljevskog puta (The King's Little Pathway) u Španjolskoj ove je godine dvostruki dobitnik nagrade: stručni žiri nagradio je projekt Grand Prix nagradom, a građani Europe izabrali su ga za omiljeni projekt, dodijelivši mu Nagradu publike. Oko 8.000 građana glasalo je za Nagradu publike, putem online glasovanja preko web stranice Europa Nostra, nagradu koja se dodjeljuje petu godinu za redom.

     “Već 14 godina, nagradom za kulturnu baštinu Europske Unije i Europa Nostra slavimo zapažena dostignuća u području kulturne baštine. Kvaliteta i raznolikost ovogodišnjih projekata govori o posvećenosti i izvrsnim znanjima nagrađenih organizacija i njihovih timova. I ovog puta nagrađeni projekti govore u prilog utjecaja koji sektor kulturne baštine ima u podizanju građanske odgovornosti, društvene kohezije, održivog ekonomskog rasta, regionalnog i lokalnog razvoja, i inspiriranju kreativnosti i inovacija. Sa zadovoljstvom proglašavam 2018. godinu Europskom godinom Kulturne baštine, što ukazuje na važnost kulturne baštine i pruža izvrsnu priliku za podizanje svijesti o kulturnom nasljeđu i njegovom obrazovnom potencijalu. Od srca čestitam svim laureatima, a posebno dobitnicima Grand Prix nagrade i Nagrade publike,” izjavio je Tibor Navracsics, Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

     “Bilo je veliko zadovoljstvo upoznati se s laureatima, čestitati im i proslaviti najbolje od našeg zajedničkog nasljeđa zajedno sa stotinAMA stručnjaka, volontera i podrškom širom Europe. Tijekom svečane dodjele bili smo svjedoci namjere Europske komisije da proglasi 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine. U vrijeme kada se Europska Unija suočava sa mnogim političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima, ova inicijativa ima poseban značaj. Kulturna baština zaista povezuje ljude nadilazeći generacije i granice, a generira ekonomski rast i društvenu koheziju. Ovo je izvanredna prilika za institucije Europske Unije, zemlje članice i civilno društvo Europe da ujedine snage i pobrinu se da kulturna baština dobije značajno mjesto u europskim politikama i aktivnostima. Europa Nostra je u potpunosti posvećena implementaciji ove značajne Godine stručno i kreativno,” zaključio je Plácido Domingo, poznati operni pjevač i predsjednik Europa Nostra.

     Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovalo je 1.000 uzvanika, uključujući stručnjake i volontere iz područja kulturne baštine širom Europe, predstavnika EU institucija, zemalja članica i Španjolske. 
     Svečana dodjela nagrada ključni je događaj Europskog kongresa za kulturnu baštinu, u organizaciji Europa Nostre u suradnji s organizacijom Hispania Nostra, koja je okupila više stotina stručnjaka iz područja kulturne baštine širom Europe, u Madridu od 22. - 27. svibnja 2016. godine.

     Novi poziv za podnositelje za nagradu za kulturnu baštinu 2017 je otvoren online.
     Rok za prijavu je 1. listopada 2016.