Kako kulturna baština doprinosi Europi: izvješće stručne skupine programa Obzor 2020 o kulturnoj baštini (30.4.2015.)

     Stručna skupina o kulturnoj baštini objavila je izvješće  u kojem preporučuje istraživačke i inovacijske aktivnosti vezane uz kulturnu baštinu koje mogu doprinijeti pametnijem, uključivijem i održivijem razvoju.
 
     Priopćenje Europske komisije iz 2014. „Prema integriranom pristupu kulturnoj baštini za Europu" ističe važnost povećanja intrinzične, gospodarske i društvene vrijednosti kulturne baštine, u cilju promicanja kulturne raznolikosti i međukulturnog dijaloga.
 
     Stručna skupina o kulturnoj baštini osnovana je u sklopu Radnog programa 2014. za društveni izazov 5: „Klimatska aktivnost, okoliš, učinkovitost resursa i sirovine“ programa Obzor 2020.
 
     Stručnjaci smatraju da je:  „…kulturna baština značajna snaga za Europu 21. stoljeća. Ne samo da se baština nalazi u središtu europskog identiteta, već je otkrivaju i vlade i građani kao sredstvo za poboljšanje gospodarskog učinka, ljudskih života i životnog okruženja".
 
     Skupini je predsjedao dr. Philippe Busquin, bivši povjerenik za istraživanje, znanost i tehnologiju i bivši član Europskog parlamenta,  a sastojala se od devet renomiranih stručnjaka iz privatnog i javnog sektora.
 
Više