Za nagradu EU za kulturnu baštinu (Europa Nostra Awards) 2016. pristiglo 187 prijavnica iz 36 zemalja (25.1.2016.)

     Organizacije i pojedinci iz 36 europskih zemalja predali su 187 prijavnica za nagradu EU za kulturnu baštinu (Europa Nostra) 2016. Od svih kategorija, Konzervacija je imala najviše prijava (79), a slijede ju kategorije Obrazovanje, obuka i podizanje svijesti (56), Istraživanje (31) i Predanost pojedinaca ili organizacija (21).
  
     Od 36 zemalja, Italija je imala najviše prijavljenih projekata (30), a slijede ju Španjolska (19), Ujedinjena Kraljevina (19), Portugal (13) i Belgija (10). Značajan broj prijavnica pristigao je iz zemalja srednje i istočne Europe kao što su Bugarska, Hrvatska, Poljska, Slovenija i Češka.
     Sastanci žirija koji odlučuje o dobitnicima održat će se u Bruxellesu i Hagu u veljači 2016., a Europska komisija i mreža kulturnih udruga Europa Nostra objavit će dobitnike nagrade početkom travnja 2016.
     Ove godine više od 30 dobitnika prisustvovat će svečanoj dodijeli nagrada 24. svibnja u povijesnom kazalištu Zarzuela u Madridu. Ovaj značajni događaj ugostit će predsjednik Europe Nostre Plácido Domingo i europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

    Dobitnici će predstaviti svoje projekte tijekom sajma Excellence Fair koji će se održati 24. svibnja u jutarnjim satima na Arhitektonskom fakultetu u Madridu.
    Nagrada Europa Nostra financira se iz programa EU Kreativna Europa.  


Više