Albanija se priključila programu EU Kreativna Europa

Albanske kulturne organizacije će od 24. lipnja  moći sudjelovati u potprogramu Kultura programa Kreativna Europa. Europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou i albanska ministrica kulture Mirela Kumbaro Furxhi potpisali su sporazum kojim se potvrđuje sudjelovanje Albanije u programu Kreativna Europa.
 
S proračunom od gotovo 1,5 milijarde eura u idućih sedam godina Kreativna Europa će omogućiti suradnju 250 000 europskih umjetnika i kulturnih djelatnika te  tisuća kreativnih organizacija i izdavača, a njihova kreativna ostvarenja bit će na raspolaganju milijunima građana EU i svijeta.
 
Albanske organizacije moći će, primjerice, podnositi zahtjeve za potpore  za projekte višegodišnje suradnje, književne prijevode, osnivanje kulturnih mreža ili multinacionalnih kulturnih platformi. Očekuje se također da će se Albanija pridružiti potprogramu MEDIA programa Kreativna Europa nakon usklađivanja svog audiovizualnog  zakonodavstva  s pravom EU.
 
Europska komisija predviđa slične sporazume za sudjelovanje u Kreativnoj Europi s Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Crnom Gorom, Turskom, Gruzijom i Moldavijom, a pripremni razgovori s nekoliko drugih zemalja su u tijeku. Sličan sporazum je potpisan sa Srbijom 19. lipnja.
 
Više