Dobitnici nagrade Europske unije za književnost za 2014. godinu objavljeni na Frankfurtskom sajmu knjiga

     Dobitnici nagrade Europske unije za književnost za 2014. godinu objavljeni su jučer, 8. listopada, na Frankfurtskom sajmu knjiga. Nagrada se dodjeljuje najboljim novim i mladim europskim autorima. Ovogodišnji dobitnici su: Ben Blushi (Albanija), Milen Ruskov (Bugarska), Jan Němec (Češka), Makis Tsitas (Grčka), Oddný Eir (Island), Janis Jonevs (Latvija), Armin Öhri (Lihtenštajn), Pierre J . Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Crna Gora), Marente de Moor (Nizozemska), Uglješa Šajtinac (Srbija), Birgül Oğuz (Turska) i Evie Wyld (Ujedinjena Kraljevina).

    Nagrada Europske unije za književnost (EUPL) dodjeljuje se autorima iz zemalja koje sudjeluju u Kreativnoj Europi, programu EU za financiranje kulturnog i kreativnog sektora. Svake godine nacionalni žiriji u trećini zemalja sudionica, njih 13 ovaj put, predlažu svoje autore. Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu od 5.000,00 eura uz, naravno, značajnu međunarodnu promociju i vidljivost, a njihove izdavače se potiče da se prijave za financiranje prijevoda putem programa Kreativna Europa kako bi se pobjednička djela prevela na ostale europske jezike i time našla nova tržišta.
 
     Od 2009. kada je nagrada pokrenuta, EU je osigurala sredstva za prijevod djela 56 od ukupno 59 autora pobjednika na 20 različitih europskih jezika, što ukupno čini 203 prijevoda, u prosjeku 3-4 prijevoda po knjizi. Pobjednici se također posebno predstavljaju i na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London, Göteborg i Festival Passaporta u Bruxellesu.
     Ovogodišnji dobitnici nagrada će biti predstavljen tijekom gala svečanosti u Concert Noble u Bruxellesu 18. studenoga, u nazočnosti europskog povjerenika za obrazovanje i kulturu, članova Europskog parlamenta i predstavnika talijanskog predsjedništva EU-a.
 
     Hrvatski autori dobitnici nagrade EU za književnost su Mila Pavićević za roman Djevojčica od leda i druge bajke (2009.) i Lada Žigo za roman Rulet (2012.).
     Dodjelu nagrada Europske unije za književnost organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača.
     EUPL (European Union Prize for Literature) dobiva sredstva iz novog programa EU Kreativna Europa čiji je cilj jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih sektora i promicanje kulturne raznolikosti. Program će u sljedećih sedam godina osigurati sredstva za prevođenje više od 4.500 naslova. Na prvom natječaju u okviru projekata književnih prijevoda programa Kreativna Europa izdvojeno je 3.600.000,00 eura.  

     Zemlje koje trenutačno sudjeluju u programu Kreativna Europa su: 28 članica Europske unije, Norveška, Island, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija. Još nekoliko država će se programu pridružiti 2015. godine.