Timişoara – rumunjska Europska prijestolnica kulture 2021. (22.9.2016.)

     Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka predložio je da Timişoara ponese naslov Europska prijestolnice kulture 2021. godine. Četiri rumunjska grada ušla su u uži izbor nakon početnog prvog kruga u prosincu 2015. godine: Baia Mare, Bukurešt, Cluj-Napoca i Timişoara.

     U slijedećih nekoliko mjeseci očekuje se da će nadležne vlasti u Rumunjskoj i službeno imenovati Timişoara Europskom prijestolnicom kulture. Naslov Europske prijestolnice kulture pokrenut je 1985. godine na inicijativu tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri. Inicijativa Europske prijestolnice kulture izrasla je u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Europi te u jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti u EU.

      Sukladno odluci Europskog parlamenta i Vijeća EU, koje upravlja inicijativom Europske prijestolnice kulture, 2021. godine ovaj prestižan naslov ponijet će tri europska grada: jedan iz Rumunjske, jedan iz Grčke i jedan iz zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za procjenu grčkih gradova sastat će se u studenom ove godine, a povjerenstvo za izbor gradova u zemljama kandidatkinjama/ potencijalnim kandidatkinjama sastat će se u Bruxellesu u listopadu 2017. godine.

     U skladu s trenutnom procedurom izbora Europske prijestolnice kulture, izbor se odvija u dva kruga; u krugu predizbora nakon kojeg se objavljuje lista gradova koji ulaze u drugi krug i završni krug izbora devet mjeseci kasnije. Izabrane gradove nakon toga službeno potvrđuje zemlja koja će imati Europsku prijestolnicu kulture.

     Rumunjska je u prosincu 2014. godine raspisala poziv za podnošenje prijava za inicijativu EU Europska prijestolnica kulture za 2021. godinu na koji se prijavilo četrnaest  gradova: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Brasov, Bukurešt, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfântu-Gheorghe, Suceava, Târgu-Mureş i Temišvaru. Predizborni krug održan je u prosincu 2015. godine kada su odabrana četiri grada (Baia Mare, Bukurešt, Cluj-Napoca i Temišvar) u uži izbor i koji su imali osam mjeseci za doradu svojih prijava.

     Glavni kriterij za odabir grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje gradskih interesnih grupa, različitih kvartova te privlači posjetitelje iz zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonosit dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju pokazati da imaju sredstva za provođenje projekta.
     Sve programe u Rumunjskoj pregledalo je Stručno povjerenstvo sastavljeno od 12 nezavisnih stručnjaka od kojih su deset  imenovala tijela i institucije Europske unije, a dva rumunjsko Ministarstvo kulture.

     Titulu Europske prijestolnice kulture 2016. godine imaju gradovi Wroclaw (Poljska) i Donostia-San Sebastian (Španjolska), u 2017. godini titulu će nositi Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar), Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) u 2018. godini, a Matera (Italija ) i Plovdiv (Bugarska) u 2019. Godini. Galway (Irska) i Rijeka (Hrvatska) bit će domaćin Europske prijestolnice kulture u 2020. godini.


Više informacija o izboru Timişoara za Europsku priejstolnicu kulture 2021 pronađite na linku:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/news/20160916%20-romania-european-capital-of-culture-2021_en