Objavljeni rezultati međusektorskog natječaja programa Kreativna Europa za potporu integraciji izbjeglica (6.10.2015.)

Izvršna agenciji za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu Europske unije objavila je rezultate međusektorskog natječaja programa Kreativna Europa za potporu integraciji izbjeglica. Rok poziva za podnošenje prijedloga bio je 28. travnja 2016. godine, 

 ukupno je pristiglo 273 prijedloga  iz trideset zemalja članica programa Kreativna Europa, a bespovratna potpora dodijeljena je za dvanaest projekata u ukupnom iznosu od  2,352 milijuna eura.

Iz Republike Hrvatske prijavilo se čak sedam prijavitelja u svojstvu vodećeg partnera, od kojih je organizacija Izvori pozitivno ocijenjena.

Jedan od glavnih ciljeva programa Kreativna Europa je čuvanje i promicanje europske kulturne i jezične raznolikosti. Vijeće ministara obrazovanja, mladih, kulture i sporta potvrdilo je u studenom 2015. da međukulturni dijalog ima važnu ulogu u integriranju izbjeglica koje Europa prima u velikom broju. Kulturna i audio-vizualna djelatnost žele poduprijeti integraciju izbjeglica koje su u posljednje vrijeme stigle u Europu i pružiti priliku građanima EU i izbjeglicama da rade zajedno, otkrivaju, uče i razumiju vrijednosti kultura svih populacija u suradnji s društveni strukturama koje se već bave izbjegličkom populacijom.

Opći cilj ovog natječaja je podupiranje kulturnih, audiovizualnih i međusektorskih projekata s ciljem olakšavanja integriranja izbjeglica u europsko okruženje, poboljšavanje međusobnog kulturnog razumijevanja i poticanja međukulturnog i međureligijskog dijaloga, tolerancije i poštovanja prema drugim kulturama.

Više...