Gruzija se priključila Kreativnoj Europi

     Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics i gruzijski ministar kulture i  zaštite spomenika Mikheil Giorgadze potpisali su krajem veljače sporazum o gruzijskom sudjelovanju u Kreativnoj Europi, programu Europske unije za potporu kulturnom i kreativnom sektoru. Tako je Gruzija postala prva država članica Europske politike susjedstva koja se pridružila programu koji će omogućiti gruzijskim kulturnim i kreativnim organizacijama suradnju s partnerima iz cijele Europe kako bi dobili sredstva za projekte kulturne suradnje, književnog prevođenja, kulturnih mreža i platformi.

     Povjerenik Navracsics je istaknuo da je Gruzija zemlja s jedinstvenim kulturnim nasljeđem, vlastitim tisućljetnim pismom, jakom književnom tradicijom i predivnom sakralnom umjetnošću, a u novije vrijeme ističe se gruzijski filmski sektor, koja će zasigurno obogatiti program i sve uključene kulturne aktere.
     Gruzija ima vodeću ulogu u promicanju kulturne dimenzije Istočnog partnerstva: godine 2013. bila je zemlja domaćin ministarske konferencije Istočnog partnerstva koja se održala u Tbilisiju te je vodila nekoliko uspješnih projekata u okviru programa Kultura Istočnog Partnerstva. Njeno pridruživanje Kreativnoj Europi još je jedan korak naprijed u snažnom kulturnom partnerstvu s Europskom unijom.

Više