Ilustriraj za Kreativnu Europu (8.12.2016.)

 
U povodu predstavljanja novog vizualnog identiteta programa Kreativna Europa, odnosno njegova potprograma Kultura, u ponedjeljak 12. prosinca 2016. održat će se jednodnevna stručna radionica ilustracije za studente i studentice dizajna, likovnih umjetnosti, arhitekture i srodnih fakulteta. Intenzivni radionički program “Ilustriraj za Kreativnu Europu!” vodit će Vedran Klemens, vrsni hrvatski ilustrator poznat po suradnji s mnogim oglašivačkim agencijama, brendovima, izdavačkim kućama i drugim gospodarskim i kulturnim akterima.Radionica će se održati u Croatian Design Superstoreu u Zagrebu, Martićeva 4 u trajanju od 9 do 17 sati. U uvodnom dijelu mentor će predstaviti polaznicima vlastiti rad u sferi digitalne ilustracije i upoznati ih s osnovama računalnog crteža te ih potom voditi kroz proces izrade ilustracije od koncepta do završnog rezultata, pri čemu će polaznici uz usvajanje praktičnog znanja o tehnikama digitalnog crtanja, učiti i o osobinama ilustracije kao medija ― njezinim konceptualnim, komunikacijskim, estetskim i drugim elementima.
Po završetku radionice, mentor Vedran Klemens, uz pomoć Darija Devića kao predstavnika kolektiva Superstudio (autora novog vizualnog identiteta Kreativna Europa: Kultura), te Anere Stopfer kao predstavnice Ministarstva kulture RH, odabrat će najbolji rad na radionici, a nagrađeni polaznik ili polaznica osvaja vrijedno i atraktivno putovanje u Dansku na World Creativity Forum 2017 (LINK)!

Prijaviti se možete do 9. prosinca 2016. u 10 sati na adresu info@designdistrict.hr. Prijava mora sadržavati nekoliko rečenica o vama i vašoj motivaciji za sudjelovanje u radionici (maksimalne duljine 600 znakova) te 3 do 5 radova u sferi crteža i/ili ilustracije, poslanih u jpg formatu (radovi ne moraju biti realizirani). Odabir sudionika vršit će voditelj radionice. Požurite s prijavama, jer je kapacitet radionice ograničen na 10 polaznika!
Radionica je besplatna za sve, organizatori su osigurali i užinu i napitke u pauzi rada, a svojim sudjelovanjem polaznici pristaju da se radovi nastali na radionici koriste u promotivnim aktivnostima programa Kreativna Europa.Kreativna Europa program je Europske unije za potporu kulturnog, kreativnog i audiovizualnog sektora. Za razdoblje do 2020. godine, kroz Kreativnu Europu je osigurana potpora europskim projektima suradnje i književnim prijevodima u sklopu potprograma Kultura, dok se kroz potprogram Media ulaže u film, televiziju i nove medije. Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture funkcionira kao help desk. Uspostavljen je radi pružanja informacija, održavanja informativnih dana, seminara i radionica te individualnih konzultacija i tehničke pomoći vezane uz sudjelovanje u potprogramu Kultura programa Kreativna Europa. Osim toga, njegova je uloga poticati suradnje i razmjene znanja unutar kulturnog i kreativnog sektora u Europi.

Vedran Klemens je slobodni ilustrator, grafički dizajner i umjetnički direktor. Rođen je 1978. u Sarajevu, a od 1997. živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (2007.) i dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (2012.). Od 2007. do 2014. radio je u reklamnoj agenciji Grey Worldwide Zagreb, u početku kao grafički dizajner, a zatim kao umjetnički direktor. Istovremeno, kao vanjski suradnik sudjelovao je u projektima za brojne druge agencije, da bi se od 2014. u potpunosti posvetio samostalnoj karijeri. Ima bogato radno iskustvo na širokom području koje pokriva ilustraciju i grafički dizajn, oglašavanje te umjetnički rad i izlaganje. Kao ilustrator, dizajner ili umjetnički direktor bio je autor ili koautor projekata koji su osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade, uključujući Red Dot, Sudnji dan: ilustrator godine, Lice knjige, Dan D: posebno priznanje, ADC Hrvatska, ADC Europe, IdejaX, MIXX Award, FESTO, Effie Hrvatska: Grand Prix i dva zlata, European Change Communications Award, Epica Awards, D&AD In Book Award i dr.

Superstudio je nagrađivani dizajnerski kolektiv iz Zagreba, kojeg je 2011. godine utemeljila i odonda ga kontinuirano kreativno i operativno vodi dizajnerica Ira Payer, a koji na stalnoj i povremenoj bazi okuplja različite autore, većinom dizajnere vizualnih komunikacija te njima srodne struke. Izrazito usmjeren na samoinicirane projekte i na djelovanje šire od dizajnerske prakse, Superstudio je tijekom 5 godina postojanja realizirao brojne uspješne i nagrađene projekte u području kulture, urbane kulture, umjetnosti, arhitekture i turizma te je zaslužan za nekoliko značajnijih design advocacy inicijativa. Trenutno stalni autorski postav Superstudija čine Ira Payer, Iva Hrvatin i Bojan Krištofić te mlađa suradnica Sara Pavleković Preis, a na većini projekata odnedavno im se pridružuje i dizajner Dario Dević.