Novi Sad – Europska prijestolnica kulture 2021 (14.10.2016.)

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka predložilo je da naslov Europske prijestolnice kulture 2021 između zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja ponese Novi Sad.

Dva su grada ušla u uži izbor nakon početnog prvog kruga u prosincu 2015. godine:
·         Herceg Novi, Crna Gora
·         Novi Sad, Srbija


FOTO: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/news/20161013-ecoc-novi-sad-2021_en

Europska komisija službeno je podržala preporuku vijeća da Novi Sad ponese naslov Europske prijestolnice kulture 2021. zajedno s rumunjskim gradom Timisoarom i jednim od tri grčka grada (Elefsinam, Kalamata, Rhodes) koji su ušli u uži izbor, a bit će odabran u narednih nekoliko tjedana. Naslov Europske prijestolnice kulture pokrenut je 1985. godine na inicijativu tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri. Inicijativa Europske prijestolnice kulture izrasla je u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Europi te u jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti u EU.
Izvorna motivacija ove inicijative važnija je nego ikad prije jer Europljanima pruža priliku da nauče više o međusobnim kulturama, da uđu u interkulturni dijalog i da uživaju u zajedničkoj povijesti i zajedničkim vrijednostima.
 
Sukladno odluci Europskog parlamenta i Vijeća EU koje upravlja inicijativom Europske prijestolnice kulture, 2021. godine ovaj prestižan naslov ponijet će tri europska grada:
· jedan iz Rumunjske,
· jedan iz Grčke,
· jedan iz zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU.
 
U skladu s trenutnom procedurom izbora Europske prijestolnice kulture, izbor se odvija u dva kruga; u krugu predizbora nakon kojeg se objavljuje lista gradova koji ulaze u drugi krug i završni krug izbora devet mjeseci kasnije. Izabrane gradove nakon toga službeno potvrđuje država koja će imati Europsku prijestolnicu kulture, ili u slučaju države kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje izbor grada službeno potvrđuje Europska Komisija.
Glavni kriterij za odabir grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje gradskih interesnih grupa, različitih kvartova te privlači posjetitelje iz zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonosit dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju pokazati da imaju sredstva za provođenje projekta.
 
U prosincu 2014. godine Europska komisija raspisala je poziv za podnošenje prijava za inicijativu EU Europska prijestolnica kulture za 2021. godinu za gradove država kandidatkinje i potencijalnih kandidatkinja. Poziv je bio otvoren za gradove u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, a dva grada su se prijavila za prvi krug: Herceg Novi i Novi Sad. Dvije zaprimljene prijave pregledalo je Stručno povjerenstvo sastavljeno od 10 nezavisnih stručnjaka koje su imenovala tijela i institucije Europske unije. Oba prijavitelja ušla su u uži izbor, te su pozvani da upotpune svoju prijavu do 9. rujna 2016. godine.
 
Titulu Europske prijestolnice kulture 2016. godine imaju gradovi Wroclow (Poljska) i Donostia-San Sebastian (Španjolska), u 2017. godini titulu će nositi Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar), Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) u 2018. godini, a Matera (Italija ) i Plovdiv (Bugarska) u 2019. Godini. Galway (Irska) i Rijeka (Hrvatska) bit će domaćin Europske prijestolnice kulture u 2020. godini.
 
  
Više informacija o izboru Novog Sada za Europsku prijestolnicu kulture 2021 pronađite na linku:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/news/20161013-ecoc-novi-sad-2021_en