Rezultati natječaja za europske projekte suradnje programa Kreativna Europa – potprogram Kultura (21.4.2016.)

     Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu Europske komisije objavila je rezultate trećega Poziva za prijave na natječaj u okviru programa EU Kreativna Europa ‒ potprogram Kultura za potporu europskim projektima suradnje koji je trajao do 7. listopada 2015. godine. 

 
     Nakon uspješne prve godine novoga europskog programa za financiranje kulture hrvatske su institucije ponovno pokazale iznimno velik interes za međunarodno kulturno povezivanje uz pomoć financijske potpore Europske unije.

     Natječajna kategorija europskih projekata suradnje najveća je i najzanimljivija od četiriju kategorija potprograma Kultura na razini cijele Europe te na nju otpada oko 70 % ukupnoga proračuna.
     Europski projekti suradnje dijele se na veće i manje, po broju partnera koji sudjeluju u pojedinome projektu i po mogućem iznosu potpore (najmanje tri partnera za potporu do 200.000 eura za tzv. manje projekte suradnje i najmanje šest partnera za potporu do 2,000.000 eura za tzv. veće projekte suradnje).

     U kategoriji manjih projekata suradnje na razini cijele Europe ukupno su bila prijavljena 404 projekta, a izabran je 51 projekt. Devet je hrvatskih institucija podnijelo prijave u svojstvu vodećega partnera, tj. nositelja projekta, a uspješne su bile dvije: udruga Što, kako i za koga (WHW) s projektom They were, those people, a kind of solution i Omnimedia d.o.o. s projektom Participatory Art for Invisible Communities. Još sedam naših kulturnih institucija sudjeluje u sedam europskih projekata suradnje u svojstvu partnera, a to su: Mani d.o.o. (Echoes from Invisible Landscapes), Sonitus (Spectrum 2016 – Transnational Light), Centar za mirovne studije (They were, those people, a kind of solution), Hrvatski institut za pokret i ples (Moving Beyond Inclusion), Ured za fotografiju (Forgotten Heritage – European avant-garde art online), Hrvatsko narodno kazalište Zagreb (European Theatre Lab: drama goes digital) i LAB 852 d.o.o. (European Music Incubator). Ukupan je iznos nepovratnih sredstava koje su hrvatske institucije stekle u ovoj kategoriji 361.211,34 eura.

     U kategoriji većih projekata suradnje ukupno je bilo prijavljeno 125 projekata, a izabrano je 15 projekata. Četiri hrvatske institucije sudjeluju u četiri projekta u svojstvu partnera, a to su: Vibro limes d.o.o. (Europavox), Studentski centar Zagreb (Advancing Performing Arts Project – Performing Europe 2020), Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (Risk Change) i Kontejner/biro suvremene umjetničke prakse (Future DiverCities – Creativity in an Urban Context). U ovoj kategoriji hrvatske su institucije osigurale ukupan iznos nepovratnih sredstava od 511.112,29 eura.

     Ove brojke svjedoče o sve većem interesu koji iskazuju kulturne ustanove i organizacije u svim zemljama članicama programa Kreativna Europa, kao i o uspjehu hrvatskih sudionika koji iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate u rastućoj europskoj konkurenciji.

     Svim hrvatskim kulturnim organizacijama koje su ostvarile ovako zapažen uspjeh na europskoj razini upućujemo iskrene čestitke i želimo im nastavak uspješnoga rada, a one koje će se tek prijaviti na natječaje Kreativne Europe podsjećamo da je sljedeći rok za prijavu za potporu europskim projektima suradnje 5. listopada 2016. godine.

     Ministarstvo kulture nastavlja s praksom sufinanciranja hrvatskih projektnih partnera putem Pravilnika o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa Europske unije Kreativna Europa – potprogram Kultura, kojim se određuju kriteriji i postupak sufinanciranja projekata odobrenih u okviru programa Kreativna Europa – potprogram Kultura do 2020., a za sve informacije i pitanja o sudjelovanju u Kreativnoj Europi na raspolaganju stoji Desk Kreativne Europe.

     Više o rezultatima pročitajte ovdje.