Rezultati programa EU Kreativna Europa - potprogram Kultura: Europske mreže

Slika T H U M BO V I/EU komisija mala11.jpg

Izvršna agencija za obrazovanje, kulturu i audiovizualnu djelatnost Europske komisije objavila je rezultate prvog poziva na natječaj za sufinanciranje europskih kulturnih mreža. 



     Potprogram Kultura programa Kreativna Europa omogućava financijsku potporu europskim mrežama koje provode aktivnosti jačanja kapaciteta sektora u kojem djeluju kako bi ojačale transnacionalnu i međunarodnu  suradnju i lakše se prilagodile nastajućim promjenama. Cilj je financijske potpore potaknuti i promicati kulturnu i jezičnu raznolikost te ojačati konkurentnost i inovativnost sektora. Na sufinanciranje europskih mreža otpada 6 proračuna proračuna programa Kreativna Europa potprograma Kultura.
 
     Mreže moraju okupljati najmanje petnaest organizacija osnovanih u najmanje deset različitih zemalja članica programa Kreativna Europa od koji pak pet mora biti iz zemalja članica Europske unije. Odabrane će mreže potpisati okvirni partnerski ugovor u trajanju od najmanje tri godine koji će im omogućiti sufinanciranje rada mreže u iznosu do 250.000,00 eura godišnje odnosno najviše 80% ukupnih troškova rada mreže u jednoj godini.
     Na prvi poziv za sufinanciranje mreža pristiglo je 58 prijava, a nešto manje od 4,4 milijuna eura dodijeljeno je 22 mreže od kojih je čak 10 iz Belgije, 5 iz Francuske, 3 iz Njemačke, 2 iz Španjolske te po 1 iz Slovenije i Nizozemske.
 
     S obzirom da je za Europske mreže propisano potpisivanje okvirnog partnerskog ugovora u trajanju od tri godine, a svake sljedeće godine odabrane mreže iznova šalju program rada i aktivnosti za narednu godinu tako će u okviru potprograma Kultura programa Kreativna Europa biti raspisan još samo jedan natječaj za sufinanciranje Europskih mreža koji će biti objavljen u srpnju 2016. godine, a rok za prijave će biti 5. listopada iste godine. Taj drugi, a ujedno i posljednji natječaj za mreže podrazumijevat će potpisivanje partnerskog okvirnog ugovora u trajanju od 4 godine odnosno do samog kraja programa Kreativna Europa.
 
Rezultate ovogodišnjeg natječaja možete vidjeti ovdje