Prva europska platforma u sektoru klasične gitare pokrenuta je u Hrvatskoj (27.12.2017.)

                                                                                                 
   Projektu/platformi EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative koji okuplja 14 europskih Festivala klasične gitare, a čiji je vodeći partner glazbena škola Bonar iz Zagreba odobreno je četverogodišnje sufinanciranje na EU natječaju Kreativne Europe, podprogram Kultura-Platforme. Ovo je jedna od sveukupno 15 Platformi kojima je odobreno sufinanciranje na ovogodišnjem natječaju te je po prvi puta na ovom EU natečaju odobreno sufinanciranje Platformi kojoj je hrvatska organizacija vodeći partner. Iznos sufinanciranja za prvu godinu EuroStrings Platforme iznosi 499.695,63 EUR.

   Glazbena škola Bonar koja organizira Zagreb Guitar Festival okupila je u Platformi 13 Festivala klasične gitare: Sarajevo International Guitar Festival (BiH), Tampere Guitar Festival (FIN), London Guitar Festival (UK), International Guitar Festival Nuertingen (GER), Szeged Guitar Festival (HUN), Internationales Gitarrenfestival Rust (AUT), Nikšić Guitar Festival (MNE), International Guitar Festival Mottola (ITA), Twents GitaarFestival (NL), Sofia GuitArt Festival (BGR), International Festival Of Guitar José Tomás Villa De Petrer (ESP), Festival Guitarra Guimaraes (POR), Tallinn Guitar Festival (EST). Platforma će s godinama širiti broj njenih članova.

   Glavni cilj EuroStrings platforme je promocija mladih klasičnih gitarista, pobjednika internacionalnih natjecanja koja organiziraju uključeni festivali. Pa će tako svake godine pobjednici prošlogodišnjih izdanja ovih festivala imati priliku sudjelovati u programu Young Stars koji uključuje koncerte na raznim festivalima kao I sudjelovanje na velikom godišnjem EuroStrings natjecanju na kojem će se birati najbolji od Young Stars-a. Pobjedniku je osim novčane nagrade osigurana i turneja po Kini te SAD-u. Prvo EuroStrings natjecanje održat će se za vrijeme Zagreb Guitar Festivala 3.–7.04.2018.

   EuroStrings platforma dodijeljivat će i godišnje stipendije mladim nadarenim klasičnim gitaristima slabijeg imovinskog stanja koji nisu u mogućnosti prisustvovati internacionalnim natjecanjima i masterclassovima na Platforminim festivalima. Natječaj za stipendije za 2018.g. bit će objavljen u siječnju na www.eurostrings.eu

   Platforma je krenula sa radom 5.11.2017. a prvi Festival u nizu je u Portugalu Festival Guitarra Guimaraes koji se održava od 26.-30.12.2017.