Kaunas (Litva) – Europska prijestolnica kulture 2022. (31.3.2017.)

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka odabralo je grad Kaunas za Europsku prijestolnicu kulture 2022. godine. Inicijativa Europske prijestolnice kulture započela je 1985. godine, i do danas je izrasla u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Europi te jednu od najcjenjenijih aktivnosti EU.
Glavni cilj ove inicijative važniji je nego ikad prije jer Europljanima pruža priliku da nauče više o međusobnim kulturama, da uživaju u zajedničkoj povijesti i zajedničkim vrijednostima i da se osjećaju djelom iste Europske zajednice.

Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, čestitao je gradu Kaunas: 

     „Litva će 2022. godine po drugi put imati Europsku prijestolnicu kulture, nakon Vilniusa koji je 2009. ponio ovu prestižnu titulu. Čestitam Kaunas na uspješnoj prijavi! Od samog začetka ideje, inicijativa Europska prijestolnica kulture pomogla je zbližiti građane Europe, te je potakla otvorenost i razmjenu za poticanje gospodarskog i društvenog razvoja gradova i regija. 

     Ova popularna inicijativa danas je još važnija s obzirom na to da živimo u vremenu velikih izazova s kojima se naše društvo suočava. Veselim se u Kaunas su vidjeti posjetitelje iz cijele Europe i svijeta koji će imati priliku upoznati grad i njegovu kulturnu baštinu, ali i naučiti cijeniti raznolikost na našem kontinentu. Mnoge dosadašnje Europske prijestolnice kulture pokazale su da ovaj naslov donosi značajne i dugoročne kulturne, ekonomske i društvene koristi – sve su to pogodnosti koje će i grad Kaunas sada moći uživati.“


U 2022. godini titulu Europske prijestolnice kulture ponijet će dva grada, jedan iz Litve i drugi iz Luksemburga. U skladu s procedurom izbora, izbor se odvija u dva kruga: predizbor nakon kojeg se objavljuje lista gradova koji ulaze u drugi krug, i završni krug koji se odvija devet mjeseci kasnije kada se predlaže jedan grad koji bi trebao ponijeti titulu. Predloženi grad službeno potvrđuje zemlja u kojoj će biti Europska prijestolnica kulture.

Glavni kriterij za odabir grada je dobro pripremljeni kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom. U kulturni program treba uključivati građane, dionike, gradske kvartove i interesne grupe te privlačiti turiste i posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora pridonositi dugoročnom utjecaju na razvoj grada, a gradovi moraju pokazati da imaju podršku lokalnih vlasti i sposobnost za provođenje takvog projekta.
Ministarstvo kulture Republike Litve u srpnju 2015. godine raspisalo je Poziv za podnošenje prijava za titulu Europske prijestolnice kulture 2022. godine, na koji se prijavilo 6 gradova: Anykščiai, Jonava, Kaunas, Klaipėda, Plungė i Rokiškis.

Predizborni krug održan je u lipnju 2016. godine kada su u završni krug ušla dva grada: Kaunas i Klaipėda, koji su svoje prijavnice završili do veljače 2017. godine. Prijavnice je pregledalo stručno povjerenstvo sastavljeno od 10 nezavisnih stručnjaka koje su imenovala tijela i institucije EU.

Ove godine titulu Europske prijestolnice kulture nose gradovi Aarhus (Danska) i Pafos (Cipar), u 2018. godini titulu će ponijeti Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta), u 2019. godini Matera (Italija) i Plodiv (Bugarska), u 2020. godini Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska), dok će 2021. godine titulu ponijeti 3 grada: Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunjska) i Novi Sad (Srbija).


Više informacija o izboru Kaunas za Europsku prijestolnicu kulture 2022. godine na linku - https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/kaunas-european-capital-culture-2022-lithuania_en