Novi poziv Europske komisije za kulturne i kreativne prostore i gradove

   Na temelju Godišnjeg plana rada za 2018. godinu, u okviru programa Kreativna Europa otvoren je Poziv za projektne prijedloge za kulturne i kreativne prostore i gradove. Cilj je Poziva potpora inovacijama u kulturnom i kreativnom sektoru za koju je odvojeno 1,5 milijuna eura. Iznos će se alocirati za razvoj samo jednog projekta koji odgovara specifičnim ciljevima Poziva.

Kao što je navedeno u Godišnjem planu rada za 2018. godinu, Poziv je upućen kreativnim hubovima (hub – prostor koji se iznajmljuje u svrhu umrežavanja ili koristi za organizacijski i poslovni razvoj kulturnog i kreativnog sektora) koji su se u posljednje vrijeme vrlo brzo razvili u brojnim europskim gradovima.

Osim kreativnim hubovima, Poziv je upućen i kulturnim i kreativnim prostorima, kao i svim drugim zainteresiranim dionicima posebno na lokalnoj razini, a koji uključuju, općinske, gradske i regionalne vlasti.

Ovim se Pozivom želi ojačati postojeća mreža hubova i pojedinačnih kulturnih i kreativnih dionika, olakšavajući im međusobnu interakciju, dvosmjernu praktičnu primjenu politika s konkretnim rezultatima, studijama i primjerima dobre prakse.

Projektni prijedlozi trebaju pokazati na koji će se način ispuniti sljedeći ciljevi: 

1.      suradnja kulturnih i kreativnih prostora s lokalnim vlastima,
2.      utjecaj na bolju valorizaciju prostora za društvenu i urbanu regeneraciju putem kulture,
3.      razmjena dobrih praksa socijalne inkluzije i odnosa između kulturnog i kreativnog sektora i njihovog susjedstva,
4.      istraživanje i razmjena dobrih praksa u kulturnim i kreativnim prostorima iz perspektive zajedničkog gospodarstva i inovativnih modela pružanja javnih usluga.

Projektni prijedlog treba sadržavati informacije o tome na koji će način rezultati biti dopunjeni i razvijani putem  provedenih aktivnosti u projektima financiranima u okviru programa Kreativna Europa, poput projekata u međusektorskom potprogramu (ENCH i Culture for Cities and Regions), projekata Trans-Europe Halles i Creative Lenses ili Europske mreže kulturnih centara (ENCC), kao i uspješnih iskustava postignutih unutar projekata europskih prijestolnica kulture.

Planirano je trajanje projekta 28 mjeseci, a planirani datum njegova početka mora biti najkasnije do 31. listopada 2018. godine.

Rok za podnošenje prijava jest 5. veljače 2018.

Više informacija o pozivu pronađite ovdje.