Nagrada Europa Nostra za 2014. godinu i natječaj za 2015.

Slika T H U M BO V I/europa_nostra_logo75.jpg
Godišnja nagrada Europa Nostra – Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu je nagrada koju Europska komisija dodjeljuje u okviru programa EU Kreativna Europa. Nagrada Europa Nostra promiče izvrsnost u programima očuvanja i dodjeljuje se u četiri kategorije: restauracija građevina i adaptacija za nove namjene, istraživanja arheoloških nalazišta i projekti digitalizacije kojima se unaprjeđuje očuvanje europske kulturne baštine, briga za umjetnička djela i kulturnu baštinu koju godinama pokazuju pojedinci ili institucije te obrazovni projekti vezani za baštinu.

Laureati nagrade Europa Nostra za 2014. su Kuće Walser (Očuvanje tradicionalnih kuća u talijanskoj regiji Alagna Valsesia), Crkva u samostanu Dragomirna u Rumunjskoj (Obnova fresaka iz 17. stoljeća), Zgrada Zadruge vinara u Kataloniji u kategoriji restauracije i adaptacije građevina, zatim Rimska nadsvođena građevina na Peloponezu u Grčkoj u kategoriji istraživanja arheoloških nalazišta, Krajolik u Kempens u Putteu u Belgiji u kategoriji iznimnog doprinosa u očuvanju kulturne baštine i Projekt Prolaz: Od zahrđalog grada do novog Miškolca u Mađarskoj, a u kategoriji obrazovanja i podizanja svijesti o važnosti kulturne baštine. Nagrada Europa Nostra dobitnicima se dodjeljuje na velikoj svečanoj dodjeli koju svake godine ugošćuje drugi europski grad, a ove je godine domaćin te svečanosti Beč. Svaki dobitnik Nagrade, osim plakete i potvrde dobiva novčani iznos od 10.000 eura.

Hrvatski projekti koji su osvojili Nagradu Europa Nostra su iznimni primjeri konzervatorsko-restauratorskog projekta Hrvatski Apoksiomen (2006. godine) i očuvanje i promocija tehnike građenja suhozida udruge Dragodid (2011. godine).

Nagrada Europa Nostra utemeljena je 2002. godine i od tada je značajno pridonijela profesionaliziranju i boljem strukturiranju sektora zaštite kulturne baštine ističući i promovirajući bolje prakse zaštite, inicirajući prekograničnu izmjenu znanja i iskustava te okupljajući stručnjake. Laureatima je nagrada omogućila veće i češće međunarodne izložbe, olakšala prikupljanje sredstava te povećala broj posjetitelja, a najvažnije je da je Nagrada omogućila i bolju vidljivost sektora baštine te njegovo bolje predstavljanje široj javnosti.

Natječaj za Nagradu Europa Nostra za 2015. godinu otvoren je do 15. listopada 2014., a više o načinu prijave i pojedinostima natječaja možete pronaći na mrežnoj stranici www.europanostra.org.