Četiri lokaliteta nagrađena Oznakom europske baštine

Europska komisija je po prvi puta dodijelila Oznaku europske baštine za četiri europska lokaliteta u 2013. godini. Ova nagrada ističe lokalitete kulturne baštine koji slave i simboliziraju europsku integraciju, ideale i povijest. Oznaka europske baštine je dodijeljena sljedećim lokalitetima:
Pet zemalja članica je sudjelovalo u prvom krugu izbora: Austrija, Danska, Estonija, Luksemburg i Nizozemska, a devet njihovih lokaliteta prijavljeno je Europskoj komisiji uzimajući u obzir svoje uloge u europskoj povijesti i aktivnosti koje razvijaju kako bi istaknuli europsku dimenziju. Natječaj za prijave Komisiji bio je otvoren do 1. ožujka 2013. godine.
 
Nakon niza rasprava, nezavisni izborni panel koji je zadužen za procjenu zaprimljenih prijava na temelju određenih kriterija predložio je 4  navedena lokaliteta te ih je Komisija nagradila Oznakom europske baštine.
 
Na lokalitetima će biti postavljena ploča s logom Oznake europske baštine te će se integrirati u komunikacijsku i promidžbenu strategiju za Oznaku europske baštine čime će se ostvariti veća vidljivost lokaliteta. Upravitelji nagrađenih lokaliteta će biti pozvani na godišnju konferenciju putem koje će dobiti priliku za umrežavanje i izmjenjivanje iskustava.
 
Prva svečana dodjela Oznaku europske baštine održat će se 8. travnja 2014. g. u Bruxellesu te će na njoj prisustvovati Europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou zajedno s političarima i nezavisnim stručnjacima u području baštine.
 
Više