Europska industrijska baština u sklopu Dana europske baštine 2015. (9.9.2051.)

     Utemeljeni 1985., Dani europske baštine organiziraju se od 1999. kao zajednička inicijativa Europske komisije i Vijeća Europe. U inicijativi sudjeluje pedeset zemalja potpisnica Europske kulturne konvencije.  

     Kanali, rudnici, pivovare, lončarije, kovačnice, željeznice, mlinovi prenose nam poruke o našoj baštini isto kao i slavni arheološki lokaliteti, katedrale i dvorci. Ove godine Europa propituje zajedničku prošlost kroz jedinstveni objektiv naše industrijske baštine, a više od 30 zemalja pridružilo se zajedničkoj temi. 
     Diljem Europe možemo vidjeti ostatke industrijske prošlosti: mostove, kanale i željeznice, dandanas u uporabi, što je neprocjenjiv doprinos našem gospodarstvu. Međutim, u većini zemalja prisutni su znakovi nekada važnih,a danas napuštenih industrija – zapušteni mlinovi, zahrđali strojevi, cigleni dimnjaci – obilježja nekoć uspješnih radnih mjesta i zajednica. 
     Naša industrijska prošlosti ispreda priču o promjenama, razvoju i kreativnost; govori o tome kako i gdje smo radili, vrste poslova koje smo obavljali i kako smo živjeli. Od kraja kolovoza do kraja rujna, diljem Europe moći će se besplatno posjetiti tisuće lokaliteta, većina kojih je otvorena za javnost samo tijekom Dana europske baštine.

     S više od dvadeset milijuna ljudi u sklopu više od pedeset tisuća baštinskih događanja, Dani europske baštine fantastična su prilika da se usmjeri pozornost na povijesne  gospodarske veze koje Europljani dijele putem velike ostavštine industrijske baštine.
     Kulturna baština prioritet je europskog programa za financiranje kulture Kreativna Europa. Dani europske baštine sufinancirani su s 200.000 eura od Kreativne Europe i isto toliko od Vijeća Europe, većina događanja također se financira na nacionalnom ili regionalnom nivou.


Više

Dani Europske baštine u Hrvatskoj