Dobitnici nagrade Europske unije za književnost bit će objavljeni u Frankfurtu

     Dobitnike nagrade Europske unije za književnost (EUPL), koja se dodjeljuje najboljim mladim autorima u Europi, objavit će povjerenica Androulla Vassiliou 8. listopada na Frankfurtskom sajmu knjiga. Ove godine dobitnici dolaze iz trinaest zemalja: Albanije, Bugarske, Češke, Grčke, Islanda, Latvije, Lihtenštajna, Malte, Crne Gore, Srbije, Nizozemske, Turske i Velike Britanije.
     „Nagrada Europske unije za književnost je jedina međunarodna nagrada takve vrste: prepoznaju se najbolji europski mladi književni talenti i publici se pruža mogućnost otkrivanja i upoznavanja mladih autora iz različitih zemalja", rekla je Androulla Vassiliou, povjerenica EU-a za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade. „Nagrada je i prilika da se istakne činjenica da je financiranje dostupno putem programa EU Kreativna Europa za potporu prijevoda nove književnosti, koja na taj način dolazi do nove publike bez obzira na granice.“

    Nakon proglašenja pobjednika uslijedit će rasprava s europskim piscima o tome kako se glas književnosti može bolje čuti  u Europi te kakvu ulogu književna zajednica - autori, prevoditelji, izdavači, književni agenti, knjižari i javne ustanove - može imati u izgradnji zajedničkog javnog kulturnog prostora za Europu. S 24 jezika i još više država članica, Europska unija je model kulturne i jezične raznolikosti. Nije, stoga, moguće da europska nagrada za književnost svake godine obuhvati sve europske države. Nacionalni žiriji u trećini zemalja članica naizmjenično će imenovati nagrađene autore. Na taj će način sve zemlje koje imaju pravo na potporu u okviru programa Kreativna Europa biti predstavljene tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Više