Danski i ciparski gradovi održat će cjelogodišnji niz umjetničkih i kulturnih događanja u 2017. (9.1.2017)

     U sklopu 32. izdanja inicijative Europske prijestolnice kulture, u 2017. godini titulu će ponijeti danski grad Aarhus i ciparski grad Pafos.

     „Titula Europske prijestolnice kulture jedinstvena je prilika gradovima da se povezuju kroz kulturu i razvijaju snažna lokalna, europska i međunarodna partnerstva. Aarhusu i Pafosu želim uspjeh u predstavljanju svojih kulturnih programa u nadolazećoj godini.“ izjavio je Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Aarhus 2017

     Aarhusova godina kao Europske prijestolnice kulture osmišljena je kako bi nas potaknula i inspirirala da promislimo o našem društvu i ponašanju uz pomoć kulturnog i kreativnog sektora. Cjelogodišnji program kombinirat će događanja starih danskih „folkelige“ tradicija sa modernom umjetnosti i kulturom. Ovo je najveći kulturni projekt u Danskoj, koji će objediniti tisuće aktivnosti u Aarhusu i široj okolici.

     Svečano otvorenje bit će u subotu 21. Siječnja 2017. godine. S obzirom na vikinško naslijeđe grada, svečano otvorenje uveličat će brodovi, ogroman zbor i more lampiona koji će u procesiji završiti u Aarhuskoj luci. Najznačajniji događaji godine su: Røde Orm, veličanstvena izvedba epske Vikinške saga i Vrt (The Garden) velika izložba u dva dijela o prikazama čovječanstva i promjeni prirode. 

Pafos 2017

     2017. godine Pafos postaje prvi ciparski grad koji je ponio titulu Europske prijestolnice kulture. Reflektirajući se na ciparsko iskustvo s multikulturalizmom i geografsku blizinu Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, ove godine tema je „Povezivanje kontinenata, premošćivanje kultura“.  Sa stotinama planiranih događanja, Pafos će se pretvoriti u Open Air Tvornicu gdje se ideje, zajednice i kreativnost susreću, miješaju i cvjetaju u zajedničkom otvorenom prostoru.

     Svečano otvaranje Pafos 2017. inspirirano je mitom o rođenju Pafosa, kojeg je Galateja rodila Pigmalionu i koji je osnovao grad. Svečanost će dodatno uveličati spektakli, izložbe, glazba i projekcije izvođača i umjetnika iz Cipra, Europe i Bliskog istoka.
 
     Europska prijestolnica kulture jedna je od najvažnijih visoko-profilnih kulturnih inicijativa u Europi. Gradovi su izabrani temeljem kulturnog programa koji mora imati jaku europsku dimenziju, angažirati i uključiti građane i pridonijeti dugoročnom razvoju grada. Nadolazeće Europske prijestolnice kulture bit će Valletta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska) u 2018. godini i Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) u 2019. godini.

Više na: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/news/20170401-european-capital-culture-2017_en