Dani europske baštine – INFO DAN: Oznaka europske baštine i predstavljanje Muzeja krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo“, prvog hrvatskog dobitnika

U sklopu europske manifestacije Dani europske baštine, Desk Kreativne Europe organizirao je 11. listopada 2017. godine u Muzeju Mimara INFO DAN na kojem je predstavljena Oznaka europske baštine i prvi hrvatski dobitnik ovog europskog priznanja.  

Morana Bigač, nacionalni koordinator Oznake europske baštine iz Deska Kreativne Europe, predstavila je Oznaku europske baštine i pojasnila ciljeve inicijative, kriterije dodjele i beneficije nositelja, a voditelj Muzeja krapinskog neandertalca i nalazište „Hušnjakovo“, Jurica Sabol, ispričao je o iskustvima muzeja s prijavom te što znači biti nositelj Oznake europske baštine.  Oznaka europske baštine je nagrada koja se dodjeljuje lokacijama sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koje ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija. Nositelji Oznake europske baštine oživljavaju europsku priču i povijesti koju donose, a u središtu je promocija europske dimenzije lokacije i dostupnost najširoj publici - što uključuje organiziranje širokog spektra obrazovnih aktivnosti, posebno za mlade. Ovo priznanje, svake dvije godine, dodjeljuje Europska komisija kroz program Kreativna Europa, a od 2013. godine do danas dvadeset i devet lokacija nosi Oznaku.

Od 2015. godine, Republika Hrvatska sudjeluje u ovoj inicijativi i već se može pohvaliti svojim prvim nositeljem! Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo“ prvi je hrvatski dobitnik Oznake europske baštine 2016. godine. Oznaka za Muzej znači uspješniju promociju prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici. Kroz povezivanje s drugim europskim lokalitetima kojima je Oznaka dodijeljena Muzeju se otvaraju nove mogućnosti suradnji, razmjene izložbi, zajedničke promocije i kreiranja novih projekata.

• Oznaka europske baštine MB (.pdf, 2.000 KB)
• Muzej Krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo“ (.pdf, 2.260 KB)