Zvjezdano nebo u Slavonskom Brodu (Brodsko-posavska županija) 27. studenoga 2017. godini


Zvjezdano nebo u Slavonskom Brodu (Brodsko-posavska županija) 27. studenoga 2017. godini

Učenici i učitelji Osnovne škole „Bogoslav Šulek“ u Slavonskom Brodu sudjelovali su u radu radionice Sve(i)mir 27. studenog 2017. godine. Radionica, pod vodstvom Gorana Gatalice, Nine Bešlić i Ivane Kutuzović, okupila je 23 učenika od 10 do 14 godina te učiteljice hrvatskog jezika Rijanu Furlan Krajnović, Nikolinu Paun i Blanka Jakobović, učiteljicu likovne kulture Nadu Džimbeg, učiteljicu tehničke kulture Ivanku Blagojević, učiteljicu razredne nastave Maju Vidaković i učiteljicu edukatora-rehabilitatora Sanju Matanović.

Radionica Sve(i)mir je trosatno umjetničko putovanje kroz astrofiziku, pjesništvo i likovnu umjetnosti.  Sadržaj radionice je slojevito postavljen kako bi se kroz tri stajališta mogla prikazati i proučiti tema Svemira. Radionica je bila podijeljena u dva dijela (literarni i likovni), a učenici su bili organizirani u grupe po 5 učenika.

U prvom dijelu radionice održano je kreativno pisanje haiku poezije na temu svemira, čemu je prethodilo popularno-znanstveno predavanje „Tajne svemira“ tijekom kojeg su se djeca upoznala s tajnama svemira: zvijezdama, planetima, zviježđima i dr.

Nakon upoznavanja sa fizikom, kemijom, zemljopisom,  pjesništvom i pjesničkim formama učenicima je prikazana prezentacija fotografija svemira sa teleskopa Hubble i na kraju oblikovanje svemira kroz rad suvremenih umjetnika. Prilikom pregledavanja prezentacije učenici su imali prilike kroz diskusiju i kreativno promišljanje sami otkrivati tehnike i načine izvedbe likovnih djela suvremenih umjetnika što je bilo vrlo poticajno i zanimljivo. Poslije poticajnog razgovora i prezentacije  učenicima je bio predstavljen likovni zadatak. On se sastojao od konstrukcije umjetničke instalacije i vizualnog oblikovanja prozirnih ploha. Od učenika se zahtijevala spretnost u radu, kreativnost, domišljatost i interes za nadogradnju znanja.

Nakon trosatne radionice pisanja haiku poezije  i izrade umjetničke instalacije na temu „tajne svemira“  učenici su formirali kompoziciju „Paljenje zvjezdane vatre“, a rad je bio prezentiran u atriju škole.