Čarolija čipke u Mrkoplju (Primorsko-goranska županija) 24. studenoga 2017.


Čarolija čipke u Mrkoplju (Primorsko-goranska županija) 24. studenoga 2017.

Pod vodstvom asistentice na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Nine Licul i studenata 2. godine diplomskog studija Likovne pedagogije Paule Fumić, Nicol Načinović i Marina Bakarića u Osnovnoj školi Mrkopalj u Mrkoplju 24. studenog 2017. godine održana je programska radionica pod nazivom  Čarolija čipke. U programu je sudjelovalo 30 učenika od 1. do 8. razreda te  nastavnice Marina Šnajdar – učiteljica likovne kulture i Vanja Maras Čeh – učiteljica biologije.

Uz upoznavanje polaznika radionice s kulturnim vrednotama hrvatske baštine tj. čipkom, tema radionice bila je prijenos motiva čipke uz pomoć monotipije, najjednostavnije grafičke tehnike, na papir. Učenici su od voditelja radionice mogli naučiti o različitim tehnikama izrade čipke te su im prezentirane čipke iz tri centra čipkarstva u Hrvatskoj: paška čipka na iglu, hvarska čipka od agave i lepoglavska čipka na batiće. Demonstrirana im je i grafička tehnika monotipije pri čemu se na foliju nanosi grafička boja, a preko folije stavlja papir i crta željeni motiv tako da se boja s matrice otiskuje na papir.

Učenici su na taj način stvarali vlastite matrice inspirirane viđenom čipkom što je rezultiralo uspješnim i raznolikim motivima koji su do kraja radionice krasili svaki stol i panoe unutar učionice.