Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe u Kravarskom (Zagrebačka županija) 3. studenog 2017.

 Program Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe održan je u Osnovnoj školi Slavka Kolara u Kravarskom. Sudjelovalo je 77 učenika viših razreda osnovne škole. Glazbenik Tomislav Goluban je prezentirao tipove usnih harmonika i predstavio učenicima pregled razvoja suvremene glazbe dok je Robert Bašić učenicima objasnio na koji se način izrađuju akustične i električne gitare.

   U teorijskom dijelu radionice učenicima su objašnjene društvene, povijesne i kulturne okolnosti nastanka suvremene glazbe - od pojave robovlasničkog društva i rada na plantažama pamuka u dolini rijeke Mississippi, preko Američkog građanskog rata i Velike migracije robova do velikih izuma Nikole Tesle.
   Učenicima je također objašnjena improvizacija te implementacije utjecaja blues glazbe u sve ostale oblike suvremene glazbene forme.

   Usna harmonika predstavljena je učenicima kao instrument koji je kao mali pogodan za transport, ali je s druge strane dovoljno ozbiljan da se na njemu mogu odsvirati najzahtjevnija djela klasične glazbe. Definiranje pojma usne harmonike, načini dobivanja tonova, povijest nastanka, tehnike sviranja, upotreba usne harmonike u grupnom muziciranju, upotreba pojačala, mikrofona i ostalih pomagala i sviranje poznatih tema pokazalo se iznimno uspješno.