Čarolija čipke u Bariloviću (Karlovačka županija) 4. prosinca 2017.

Program likovne radionice pod nazivom Čarolija čipke održan je 4. prosinca 2017. godine  u Osnovnoj školi Mrkopalj u Bariloviću. Sudjelovalo je 26 učenika od 1. do 4. razreda. Radionicu je vodila Nina Licul, asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a sudjelovali su i  odgojno-obrazovni djelatnici Nada Višal i Renato Ilić.

Tema radionice bila je prijenos motiva čipke uz pomoć monotipije, najjednostavnije grafičke tehnike, na papir i upoznavanje polaznika radionice s kulturnim vrednotama hrvatske baštine tj. čipkom. Učenici su od voditeljice radionice mogli naučiti o različitim tehnikama izrade čipke te su im prezentirane čipke iz tri centra čipkarstva u Hrvatskoj: paška čipka na iglu, hvarska čipka od agave i lepoglavska čipka na batiće.

Uz povijest i tehnike izrade čipke polaznici su pomoću monotipije, grafičke tehnike u kojoj se na foliju nanosi grafička boja te preko nje stavlja papir i crta željeni motiv, stvarali vlastite matrice inspirirane viđenom čipkom.  Rezultat je bio uspješan i raznolik, a djeca su se zabavila osmišljavanjem i kreiranjem različitih motiva koji su ih asocirali na uzorak čipke.