Igraj s Kniferom! u Mikleušu (Virovitičko-podravska županija) 28. studenog 2017. godine


Igraj s Kniferom! u Mikleušu (Virovitičko-podravska županija) 28. studenog 2017. godine

U Osnovnoj školi Mikleuš u Mikleušu, 28. studenog 2017. godine održan je program pod nazivom Igraj s Kniferom!. U programu je sudjelovalo 42-oje učenika, učitelj likovne kulture i pedagoginja škole, a program su vodile Lana Skender i Dajana Karas uz pomoć dvoje studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

Program je osmišljen kako bi se učenike upoznalo s umjetničkim radom istaknutog hrvatskog slikara Julija Knifera. Uz radionicu program uključuje projekciju kratkog animiranog film Meandar. Nakon projekcije filma učenici su pristupili Kniferovoj metodologiji crtanja grafitnim olovkama (protokolarna monotonija) za koju su rekli da na njih djeluje inspirativno i smirujuće. Dok su učenici petog i šestog razreda igrali memori i komponirali 3D meandar u prostoru učionice, učenici sedmog i osmog razreda osvijestili su ritam meandra te su kao elementarni oblik izdvojili plohu, izmjenu ploha i broj elemenata koji uvjetuje trajanje toka meandra.  Služeći se slovima kako bi označili izmjenu elemenata svi učenici su zajedno svirali ritam zadanih meandra.

Cilj je bio postići strukturalnu korelaciju s ritmom u glazbi koja se ne temelji na sadržaju, nego na strukturalnoj zakonitosti izmjene elemenata.