Baka Sova i njene zagonetke u Orahovici (Virovitičko - podravska županija) 23. studenog 2017. godine


Baka Sova i njene zagonetke u Orahovici (Virovitičko - podravska županija) 23. studenog 2017. godine

Svetlana Patafta je sa svojim programom koji uključuje predstavu Priča o velikom i malom i radionicuVeličina oko mene“ gostovala u Dječjem vrtiću Palčić u Orahovici, 23. studenog 2017. godine. U programu je sudjelovalo 56 -ero djece u dobi od 2 do 6 godina i odgajateljice.

Predstava Priča o velikom i malom govori o veličini, ali i o tome kako pronaći pravo prijateljstvo tamo gdje ga najmanje očekujemo. Cilj ove predstave je razviti znatiželju kod djece za odnose u prostoru, odnose među predmetima i usaditi im osnovne predmatematičke vještine. Baka Sova voli zagonetke i upravo je smislila jednu - ključ od tavana skriva veliko blagom. Tamo se nalaze kutije raznih veličina – velike, male, srednje - kako prepoznati u kojoj se nalazi blago? Pripovjedačica uspoređuje predmete koje pronalazi i postavlja ih u suodnose, a posjeduje i magična pomagala – metar i povećalo. Koncept veliko – malo važan je za snalaženje u prostoru, razumijevanje svijeta koji nas okružuje, ali i kako bi djeca bila uspješna u komunikaciji s drugima. 
 
Nakon odgledane predstave na radionici je sudjelovalo 27 djece starije vrtićke dobi i 2 odgajateljice. Djeca su dobila zadatke da pomoću povećala pronađu što više malih i velikih predmeta u sobi u kojoj su boravili, te metrom za mjerenje izmjeriti dužine stvari oko sebe i visinu jedni drugih. U drugom dijelu radionice, djeca su dobila papir koji je olovkom trebalo podijeliti na više kvadrata i u njih su crtali velike i male predmete koje su vidjeli u prostoriji ili u predstavi.