Uvod u 3D animaciju u Šenkovcu (Zagrebačka županija) 23. studenog 2017.


Uvod u 3D animaciju u Šenkovcu (Zagrebačka županija) 23. studenog 2017.

Program Uvod u 3D animaciju gostovao je 23. studenog 2017. godine u Osnovnoj školi Ivana Perkovca u Šenkovcu. Pod vodstvom Tee Stražičić i Marte Stražičić 11 učenika sedmog i osmog razreda te stručna suradnica knjižničarka Lana Ivanjek, sudjelovalo je u stvaraju svojih vlastitih animiranih likova.

Tijekom trosatne radionice učenici su učili o tehnikama rada u kompjuterskim programima za virtualno oblikovanje animiranih likova. Nakon uvodnog dijela u kojem su voditeljice radionice učenicima predstavile profesiju animatora i osnove tehnike te terminologije u 3D animaciji, fokus rada usmjeren je na program Sculptris. Navedeni program služi kako bi se kreirali različiti animirani likovi u trodimenzionalnom prostoru.

Praktični dio programa, rad u samom Sculptris programu, realiziran je na 12 računala tako da je svaki učenik zasebno bio u mogućnosti kreirati vlastiti 3D animirani lik. Učenici su tijekom rada stekli osnovno znanje modeliranja, bojanja i stvaranja vlastitih 3D animiranih likova. Od svih likova nastalih na radionici, montiran je video kako bi se mogao pokazati ostalim polaznicima škole te učiteljima i roditeljima.

Učenici su s pažnjom pratili komentare i zadatke te s velikim interesom pristupili radu na svojim animiranim likovima. Radionica i cjelokupni program dobili su potporu i od profesorice Snježane Kovačević koja je izrazila zainteresiranost za daljnju suradnju.