Koncertiramo zajedno u Velikom Trgovišću (Krapinsko-zagorska županija) 4. prosinca 2017.

Glazbeni program Koncertiramo zajedno održan je u Velikom Trgovišću 4. prosinca 2017. godine, u Osnovnoj školi Veliko Trgovišće. U programu je sudjelovalo 159-oro djece i 11 odgojno-obrazovnih djelatnika:  Sanjica Martinić, Anamarija Pozajić, Dubravka Fremec, Sandra Tretinjak, Višnja Duković, Đurđica Tomić, Marijana Žažar Iveković, Anita Hlupić, Dubravka Dragović, Branka Kondres, Elizabeta Končić Trlek, knjižničarka Vlatka Habulin i ravnateljica Diana Duk Petek.
 
159 učenika od 1. do 4. razreda iz OŠ Veliko Trgovišće te PŠ Dubrovčan i PŠ Strmec iz Krapinsko-zagorske županije slušalo je improvizaciju na plemenske ritmove prvobitne zajednice, klasično djelo za klarinet solo baroknog majstora Georga Philippa Telemanna i romantičara Gaetana Donizettija, Cin can cvrgudan iz Međimurskih etida Davora Bobića, Swing Suite, autora Waynea Jaeckela te One Man Plays the Drum autora Ratka Vojteka. Tijekom programa korištena su glazbala: klarinet, flauto dolce tenore, flauto dolce soprano, djembe (Zapadna Afrika), snare drum (Europa), doumbek (Perzija), caxixi (Brazil), nupur (Indija) – nožni praporci hramskih plesačica, Zugflöte (Njemačka), sonaja de huesos de frutos (Bolivija), Latin whistle (Karibi), flexatone (Europa), rainstick (Centralna Australija), tar (Turska) i tamburin (Iran).

Svaka skladba najavljena je kratkim uvodom, a učenici su složno odgovarali na pitanja koja su im postavljali izvođači. Učenicima se najviše svidjela Swing Suita Waynea Jaeckela i u jednom trenutku spontano su počeli pljeskati u ritmu, a neki su čak i zaplesali. I u zadnjoj skladbi nastavila se suradnja te su učenici i dalje dlanovima pratili ritam

Program su izveli glazbenici Ratko Vojtek, Mario Golub, Dominik Šabić i Leo Prebanić. Izvedenim  glazbenim djelima oblikovana je priča o povijesti glazbe, od njezinih početaka u prvobitnim zajednicama, preko skladatelja klasične glazbe do suvremenih idioma popularne glazbe. Učenici su  kroz izvedbe glazbenika upoznali i učili vrednovati umjetnička djela visoke i popularne kulture te im je skrenuta pozornost na shvaćanje zakonitosti razvoja umjetničkog izraza u povezanosti s društvenim i intelektualnim tijekovima.

Nakon glazbenog programa, svi su učenici sudjelovali u radionici Vesele udaraljke. Za potrebe radionice, svaki učenik donio je neki predmet od kojeg je moguće izraditi udaraljku (limenka od kave, kutijica za kolače, bočica, kutijica od kozmetike i sl.). Dominik Šabić, voditelj radionice, objasnio je prisutnima kako za muziciranje nije potreban nikakav instrument već se zvuk može proizvesti i vlastitim tijelom. Kroz radionicu učenici su uz pomoć dlanova, prstiju i nogu proizveli kišu, pljusak i grmljavinu te su naučili kako svakodnevne predmete upotrijebiti kao udaraljke ili ih modificirati pomoću kamenčića, kukuruza ili riže. Učenici su s velikim interesom i entuzijazmom otkrivali što sve može poslužiti kao instrument te su tijekom cijele radionice uživali u glazbi i ritmovima koje su stvarali.