U ritmu muzike za ples u Buzetu (Istarska županija) 6. prosinca 2017. godine

U trećem i četvrtom razredu Srednje škole Buzet u Buzetu 6. prosinca 2017. godine izvedena je radionica Beat Busters – radionica ritma. Sudjelovalo je 35 učenika od 15 do 18 godina te profesorice Marin Draščić i Dubravka Ujčić.

Radionica je započela podjelom i prilagodbom udaraljki, zvečaka, lonaca, kanti, kutija itd, odnosno učenicima se ovim pristupom pokušalo prikazati kako sve što ih okružuje, a proizvodi zvuk, može poslužiti kao glazbeni instrument. Muziciranje je započelo odmah i u istom trenutku postalo zabavno i uzbudljivo. Za svaku tematsku cjelinu odabran je jedan ritam, koji spada u suvremenu produkciju glazbe kao što su  plesni ritmovi od techna, drum and bassa do salse i reggea. Nakon uvoda koji obuhvaća nastanak odabranog ritma predstavlja se „analogni sekvencer“, ploča koja prikazuje poziciju udaraca u odnosu na vrijeme unutar takta.

Stariji učenici škole okupili su se u velikom broju i koncentrirano pratili upute voditelje glazbene radionice te je nekoliko učenika pokazalo izniman interes prema plesnim koracima u glazbi. Učenici i profesori su bili jako zadovoljni. Nakon radionice zaključeno je kako treba nastaviti s ovom aktivnošću u smislu edukacije o modernim ritmovima i plesu koja već u tradicionalnom folklornom obliku postoji u školi.