Drvene igračke oživjele u Maču (Krapinsko-zagorska županija) 2. prosinca 2017.

U Maču u Osnovnoj školi Mače održan je 2. prosinca 2017. godine radionica Kao prvo - zagonetno drvo na kojoj je sudjelovalo 30 učenika 2. razreda i 2 odgojno-obrazovna djelatnika.

Na radionici su učenici izrađivali vlastite igračaka uz edukaciju o štetnim materijalima korištenim u proizvodnji igračaka te načinima kako ih se može zamijeniti. Ponuđene su im različite aktivnosti u kojima su se upoznali s vještinama obrade drveta ne bi li se približili izradi igračaka iz mašte. Obrađivali su drvo brusnim papirom, rašpom i šilom te uspoređivali pripremljena drvca, šiške, žireve i tikvice. Uz pomoć prirodnih boja i različitih komada drveća, izraslih i osušenih  u prirodi bez  strojnih obrada, kemijskih tretiranja te premazima upitne kvalitete, učenici su stvarali svoje igračke koje su zatim bojala lanenim uljem.

Nakon radionice u hodniku škole postavljena je i izložba drvenih igrački koju su učenici i nastavnici sa zadovoljstvom pogledali. Tijekom razgleda izložbe učenici su se mogli upoznati s drvenim instrumentima (harfistica, violinistica, gitarist) te drvenim figuricama nesvakidašnjih životinja (dinosauri -brontosaur, triceratops, pterodaktil, komarac, bogomoljka, morski konjic).